tg-me.com/ieinstitute/804
Last Update:
📌 تکنیکهای تصمیمگیری چندمعیاره - بخش دوم
تصميمگيري چند شاخصه MADM :
مدلهاي MADM به منظور انتخاب مناسبترين گزينه از بين M گزينه موجود به كار مي روند، ولي مدلهاي MODMدر مقابل براي طراحي منظور ميشوند.
تصميمگيريهاي چند شاخصه اغلب در مواردي به كار مي روند كه در مسالهاي خاص با چند شاخص مختلف از جمله شاخصهاي كمي و كيفي مانند: هزينه، درجه اهميت، ظرفيت، طول عمر، وجهه ملي و غيره به طور همزمان روبرو بوده و مطلوبيت هدف مساله در نظر گرفتن تمامي اين شاخصها به طور همزمان و يافتن گزينه اي است كه در آن برآيند مطلوبيت اين شاخصها بيشينه گردد. اغلب مسائلي كه در محيط عمل با آنها روبرو ميگرديم مسائل چند شاخصه ميباشند.
💯 ارزيابي و بررسي مدلهاي MADM :
دو دسته عمده از روشهاي مختلف در پروسه كردن اطلاعات موجود از يك مسأله (MADM)، در ادبيات موضوع مطرح شده است: يك دسته از روش ها منشعب از مدلي مشهور به مدل غير جبراني (Compensatory Model) و دسته ديگر منشعب از مدلي معروف به مدل جبراني (Non-Compensatory Model) می باشد.
💯مشخصات اجمالي روشها (در مدلهاي جبراني و غير جبراني):
🔶مدل غیرجبراني : در اين مدلها مبادله بين شاخصها مجاز نمی باشد:
🔸روش تسلط : خصوصيت بارز اين روش اين است كه در آن بي مقياس كردن شاخصها مورد نياز نمي باشد.
🔸روش ماكسي مين (Max-Min) : وقتي با يك DM محتاط روبرو هستيم ازاين روش استفاده مي كنيم.
🔸روش ماكسي ماكس (Max-Max) : وقتي با يك DM خوش بين روبرو هستيم ازاين روش استفاده مي كنيم.
🔸روش رضايتبخش شمول : در اين روش سطوح استانداردي براي هر شاخص از طرف DM تعيين ميگردد و گزينه هاي قابل قبول و غير قابل قبول مشخص مي گردند.
🔸روش رضايتبخش خاص : اين روش انتخاب يك گزينه يا كانديداي با استعداد استثنايي (حداقل از يك شاخص) را تضمين ميكند.يعني زماني كه يك شاخص براي DM از اهميت فراواني بر خوردار است.
🔸روش لكسيكوگراف : در برخي از موقعيتهاي تصميمگيري درجه اهميت شاخصها به صورت رتبه بندي توسط DM مشخص ميشوند .كه اين روش ميتواند روش مناسبي براي اين منظور باشد.
🔷مدل جبراني : در اين مدلها مبادله بين شاخصها مجاز است. يعني ضعف يك شاخص ممكن است توسط امتياز شاخص ديگري جبران شود.
🔹الف. زير گروه نمرهگذاري و امتيازدهي : سعي بر برآورد يك تابع مطلوبيت به ازاي هر گزينه ميباشد كه از آنجا گزينه با بيشترين مطلوبيت برگزيده خواهد شد.شامل روشهاي :
- مجموع ساده وزين
- مجموع وزين و ردهبندي شده
- ساده وزين با تعامل متقابل
🔹 ب. زيرگروه سازش : گزينه اي در روشهاي مربوط به اين زير گروه ارجع خواهد بود كه نزديكترين گزينه به راه حل ايده آل باشد.شامل روشهاي :
_ روش Linmap: در اين روش m گزينه و n شاخص از يك مساله مفروض به صورت m نقطه در يك فضاي n بعدي مورد توجه قرار گرفته و سپس نقطه ايده آل تشخيص داده شده و گزينه اي كه كمترين فاصله از ايده آل باشد انتخاب ميگردد.
_ روش Topsis : علاوه بر در نظر گرفتن فاصله يك گزينه از نقطه ايده آل مثبت فاصله آن از نقطه ايده آل منفي نيز در نظر گرفته ميشود.
_روش MDS : براي كشف ساختار منفي از يك مجموعه از اطلاعات تجربي مي باشد. اين روش براي مواردي كه تعداد شاخص ها در يك MADM متعدد بوده و نسبت به يكديگر وابستگي داشته باشند بوده و متغيرهاي زير بنائي را مشخص مي نمايد.
🔹ج. زير گروه هم آهنگ : خروجي آنها بصورت يك مجموعه از رتبه ها بوده بنحوي كه هماهنگي لازم را به مناسب ترين صورت تامين خواهد نمود.
_روش ELECTRE : در این روش، از مقايسات غير رتبه اي و نیل از AK به AL استفاده می شود. هر چند AK ارجحیتی بر هم ندارند؛ اما آناليست ريسك بهتر بودن AK را بر AL مي پذيرد.
⚙️ دانشکده صنایع و مدیریت👇
@ieinstitute
BY دانشکده مهندسی صنایع
Warning: Undefined variable $i in /var/www/tg-me/post.php on line 283
Share with your friend now:
tg-me.com/ieinstitute/804