Telegram Group Search
اینفوگرافی از اولین دارو برای درمان استئوهپاتیت غیر الکلی که اخیرا مورد تایید غذا و داروی آمریکا قرار گرفت.

بیش از ۳۰٪ جمعیت دنیا و تقریبا ۷۰٪ افراد با چاقی یا دیابت نوع دوم، درگیر بیماری کبد چرب غیر الکی می‌باشند. بر خلاف آنجه بر اساس شبه علم تبلیغ می‌شود داروی تایید شده ای برای درمان آن وجود ندارد. توصیه اصلی فعلی برای درمان این بیماری (NAFLD یا همان MASLD) کاهش وزن و درمان دیابت است. کبد چرب غیر الکلی می‌تواند به شکل شدید استئوهپاتیت غیر الکلی (NASH یا همان MASH) تبدیل شود. مطالعات بسیاری ارتباط این بیماری را با بیماری های متابولیک دیگر، سرطان کبد و حتی سرطان های خارج کبدی نشان داده اند.

این برای اولین بار است که برای درمان NASH (ترمینولوژی جدید: MASH) داروی تایید شده داریم. در اینفوگرافی مشخص است که از سال ۱۹۸۰ که بیماری با سرنام NASH شناخته شد، چه شواهد علمی مهمی از بیماری و داروی Resmetirom مرحله به مرحله به دست آمده تا بالاخره در ۲۰۲۴ این دار‌و تایید شده. داروهای دیگر برای این بیماری در دست بررسی می‌باشند.

ترمینولوژی جدید بیماری: اینجا
کارآزمایی بالینی فاز سوم دارو: اینجا

@Scientometric
لیستی از مطالعات کارآزمایی بالینی در فازهای مختلف (۱ تا۳) از واکسن های سرطان بر پایه RNA

مطالعه مربوطه در مجله Cell: لینک
از توئیت اریک توپول

@Scientometric
اخیرا نتایج موفقیت آمیز مطالعه کارآزمایی بالینی فاز یک برای واکسن ایرانی کووید-19 با پلتفورم mRNA منتشر شده است. (لینک)
مطالعه مربوط به واکسن با نام COReNAPCIN از شرکت ReNAP و برای تزریق به عنوان دز چهارم می باشد.
تا جایی که می دانم این اولین واکسن ایرانی با پلتفورم mRNA است که به این مرحله رسیده است.

@Scientometric
نتایج موفقیت آمیز از مطالعه داروی دیگری برای درمان MASH (استئوهپاتیت غیر الکلی) در مجله NEJM منتشر شده است.
مطالعه، یک کارآزمایی بالینی فاز دوم و مربوط به داروی Survodutide است که یک آگونیست GLP-1 و گلوکاگن می‌باشد (dual agonist of glucagon receptor and GLP-1 receptor).

متن کامل مقاله: لینک

مقاله امروز در کنگره کبد اروپا (EASL) ارائه شده است (توئیتر Mazen Noureddin).

@Scientometric
رژیم غذایی پدران بر سلامت پسران تاثیر می‌گذارد.

بر اساس نتایج پژوهش‌هایی بر #موش‌ ها و همین طور مطاله انسانی، #اسپرم پدران رژیم غذایی آن‌ها را ثبت می‌کند که این امر بر متابولیسم پسرانشان تأثیر می‌گذارد.

فرزندان نر موش‌هایی که غذاهای پرچرب می‌خوردند، بیشتر به مشکلاتی مانند عدم تحمل گلوکز (که یکی از ویژگی‌های #دیابت است) دچار می‌شدند.

همچنین، در پژوهش انسانی با بررسی بیش از ۳۰ هزار کودک، مشخص شده است که پسرانِ مردانی که شاخص توده بدنی بالایی داشتند، مشکلات مشابهی داشته‌اند.

در موش‌ها، رژیم غذایی ناسالم برخی از انواع RNA اسپرم را تغییر می‌دهد که این احتمالا می‌تواند اپی‌ژنوم فرزندان را تغییر دهد.

نسبت به اسپرم موش‌هایی که رژیم کم‌چرب می‌خورده‌اند، اسپرمِ موش‌هایی که غذای پر چرب می‌خورده‌اند، تعداد بیشتری از قطعات کوتاه‌ #RNA انتقالی (short fragments of transfer RNA) داشته‌اند. این قطعات RNA می‌توانند به عنوان تنظیم‌کننده‌های اپی‌ژنتیکی ژنوم (#epigenetics regulators of the genome) عمل کنند و برای مثال، فعالیت برخی از ژن‌های میتوکندری را افزایش یا کاهش دهند.

به نظر می‌رسد این مسئله فقط پسران را تحت تأثیر قرار می‌دهد و چرایی این موضوع نیاز به بررسی بیشتر دارد.

گزارش از #نیچر: لینک
مقاله مربوطه از نیچر: لینک

@Scientometric
دو روز قبل در مورد اولین داروی تایید شده (با نام #Resmetirom) توسط غذا و داروی آمریکا برای درمان #MASH (استئوهپاتیت غیر الکلی با سرنام قبلی #NASH) نوشتم. این بیماری که همان فرم شدید کبد چرب غیر الکلی است و می‌تواند در نهایت منجر به سرطان کبد شود و همین طور با سرطان های دیگر نیز احتمالا ارتباط دارد، تا قبل از این دارو، درمان تایید شده‌ای نداشت. (لینک)


روز قبل نیز در مورد نتایج موفقیت آمیز یک مطالعه کارآزمایی بالینی فاز دوم برای داروی #Survodutide به عنوان یک آگونیست GLP-1 و گلوکاگون در درمان MASH نوشتم که در کنگره کبد اروپا ارائه و در مجله #NEJM منتشر ‌شده است.(لینک)

حالا امروز نیز یک مطالعه کارآزمایی بالینی فاز دوم دیگر، این بار برای داروی #Tirzepatide (آگونیست GLP-1/GIP) با نتایج موفقیت آمیز در درمان MASH در مجله NEJM منتشر شده است. (متن کامل مقاله: اینجا)

در مورد Tirzepatide، می‌توانید این پستها را ببینید:

https://www.tg-me.com/Scientometrics/com.scientometric/6772

https://www.tg-me.com/Scientometrics/com.scientometric/6582

https://www.tg-me.com/Scientometrics/com.scientometric/6575

https://www.tg-me.com/Scientometrics/com.scientometric/6540
اضافه کردن همیشگی #نمک به غذا سر سفره چه تاثیری می‌تواند بر خطر ابتلا به #سرطان_معده داشته باشد؟

در مقایسه با افرادی که هیچ وقت این کار را انجام نمی‌دهند و یا به ندرت نمک به غذای سر سفره یا میز اضافه می‌کنند، انجام همیشگی این کار‌، یعنی اضافه کردن نمک به غذا، می‌تواند با ۴۱٪ خطر بیشتر ابتلا به #سرطان معده مرتبط باشد.

این نتیجه یک مطالعه همگروهی آینده نگر بر‌ روی نزدیک به نیم میلیون نفر و با میانه پیگیری نزدیک به ۱۱ سال براساس داده‌های بیوبانک بریتانیاست که اخیرا در مجله gastric cancer منتشر شده و همسو با مطالعات قبلی در این زمینه است.

@Scientometric
نتایج موفقت آمیز واکسن ترکیبی شرکت #مدرنا برای #کوید_۱۹ و #آنفولانزا

شرکت مدرنا در گزارش خبری خود اعلام کرده است که واکسن ترکیبی این شرکت با نام mRNA-1083 علیه کرونا و آنفولانزا نتایج مثبتی در مطالعه کارآزمایی بالینی فاز سوم داشته است. مطالعه بر رو دو گروه سنی ۶۰ تا ۶۴ و بالای ۶۴ سال (نزدیک به ۴ هزار نفر) انجام شده است

این واکسن از همان فناوری #mRNA استفاده می‌کند که در واکسن کرونای این شرکت به کار رفته بود.

در مطالعه انجام‌شده بر روی هر دو گروه سنی، این #واکسن ترکیبی توانسته پاسخ‌های ایمنی بهتری نسبت به واکسن‌های جداگانه فعلی ایجاد کند.

گزارش خبری مدرنا: لینک

@Scientometric
همان فناوری #mRNA که به سرعت #واکسن_کووید_۱۹ بر اساس آن تولید شد و در دنیا دسترس قرار گفت، اکنون به نظر می‌رسد که می‌تواند به عنوان درمانی ویژه برای #سرطان هم به کار برود.

شرکت مودرنا و مرک اخیرا جدیدترین نتایج پیگیری سه ساله در مطالعه کارآزمایی بالینی فاز 2b خود را که بر روی بیماران مبتلا به #ملانوم مرحله III/IV انجام شده، اعلام کرده‌اند. بیماران در این مطالعه و بعد از انجام جراحی، در یک گروه فقط کیترودا یا همان pembrolizumab دریافت نموده و در گروه دیگر علاوه بر کیترودا، واکسن mRNA-4157 (V940) را نیز دریافت کرده‌اند.

در میانه پیگیری نزدیک به ۳ سال و در مقایسه با گروه کنترل، ترکیب واکسن و کیترودا توانسته تا ریسک عود یا مرگ را تقریبا به نصف کاهش دهد. همین طور خطر متاستاز دوردست و یا مرگ، بیش از ۶۰ درصد کاهش داشته است. این ترکیب توانسته بقای بدون عود بیماران را نیز افزایش دهد.

مدرنا و مرک حالا مطالعات فاز سوم این ترکیب کیترودا و واکسن را بر روی بیماران مبتلا به ملانوم پیشرفته (بیش از ۱۰۰۰ نفر) و سرطان ریه از نوع NSC (نزدیک به 900 نفر) شروع کرده اند. همین طور چند مطالعه دیگر (فاز 2 برای renal cell carcinoma و urothelial carcinoma و فاز2/3 برای cutaneous squamous cell carcinoma) را نیز شروع کرده‌اند. (پنج سرطان)


شرکت‌های دیگری از جمله BioNTech and Genentech نیز در حال کار بر روی واکسن‌های شخصی‌سازی‌شده mRNA برای سرطان‌های پرخطر روده بزرگ و پانکراس بعد از جراحی هستند.

هر چند نتایج اولیه برای این روش امید بخش بوده است اما هنوز سوالات زیادی در این بین وجود دارد. از جمله: این درمان در استفاده برای کدام از یک مراحل سرطان بیشترین سود را می‌رساند؟ چطور می توان نئوآنتی‌ژن با بیشترین تاثیرگذاری را برای استفاده در واکسن تعیین کرد؟ کدام یک از تکنولوژی های واکسن (mRNA یا بقیه) قادر خواهند بود که بیشترین تاثیرگذاری را داشته باشند؟ و ...

این واکسن ها در سرطان های در مراحل اولیه بهتر عمل می کنند. زیرا در این مراحل، تومور رشد آهسته‌تری دارد و این زمان کافی ایجاد پاسخ ایمنی مناسب فراهم می کند.

علاوه بر نوع نئوآنتی‌ژنی که برای ارائه به سیستم ایمنی بدن انتخاب می‌شود، روش ارائه آن نیز مهم است. فناوری mRNA تنها روش نیست و روش های دیگر مثل DNA و پروتئین نیز وجود دارد. احتمالا هر روش، نوع خاصی از پاسخ ایمنی را بهتر تحریک می‌کند که می‌تواند بر موفقیت واکسن تأثیر بگذارد. اما در بین اینها فقط فناوری mRNA است که تاکنون به این مرحله از مطالعات بالینی رسیده است.

در نهایت روش‌ها و محاسبات مورد استفاده در پیش بینی نوع نئوآنتی ژن، از دیگر موارد مهم در توسعه واکسنهای سرطان است.هر چه این روش ها دقیق‌تر باشند، نئوآنتی ژن موثرتری هم انتخاب می شود. با بهبود روش ها به تدریج به جای فقط نئوآنتی‌ژن موثرِ پیش بینی شده، نئوآنتی‌ژن موثرِ تاییده شده انتخاب می‌شود.

بعد از این مرحله، واکسن‌های سرطان، که مدت‌ها به عنوان روشی بی‌اثر تلقی می‌شدند، می‌توانند سرانجام به یکی از اصلی‌ترین درمان‌های انکولوژی تبدیل شوند. این ایده ای است که احتمالا حالا زمان آن رسیده است.

خلاصه از گزارش نیچر


در مور طراحی واکسنهای سرطان و نئوآنتی‌ژن از اینجا بخوانید:


هیج دو سرطانی شبیه یکدیگر نیستند و هر کدام جهش های ژنتیکی منحصر به فرد خود را دارند که برای هر بیمار اختصاصی (patient’s cancer fingerprint) است.

واکسن mRNA به صورت اختصاصی و منحصر به فرد از توالی DNA تومور بیمار ساخته شده است. (Personalized cancer vaccines) و تا ۳۴ نئوآنتی ژن (برای بیو اِن‌ تک تا ۲۰ عدد) را کد می‌کند و نام این روش درمانی راindividualized neoantigen therapy می‌دانند.

در مرحله اول از فرد مبتلا به سرطان نمونه خون و تومور (بیوپسی) گرفته می‌شود. با مقایسه توالی ژنتیکی این دو نمونه، تفاوت ژنتیکی تومور با سلولهای خونی سالم مشخص می‌شود. به این ترتیب جهش های ژنتیکی منحصر به فرد تومور فرد، تشخیص داده می‌شود.

در مرحله بعد با بررسی همه این جهش ها، با استفاده از یک الگوریتمی، تا ۳۴ (یا ۲۰) مورد از جهش‌هایی که احتمالا باعث بهتر شناسانده شدن تومور به سیستم ایمنی بدن می‌شوند پیش بینی و تعیین می‌شوند. (۳۴ یا ۲۰ نئو آنتی‌ژن)

بعد از مشخص کردن این نئوآنتی ژنها، اطلاعات مربوطه به محل تولید واکسن فرستاده شده و پس از ساخت، ویال واکسن به کلینیک برگردانده می‌شود تا به صورت عضلانی به فرد تزریق شود.

بعد از تزریق، این درمان نئوآنتی ژنی شخصی، به سلولهای بدن فرد دستور ساخت پروتئین منحصر به فرد‌ مربوط به سرطان فرد را می‌دهد و سیستم ایمنی در معرض آن پروتئینهای ایحاد شده قرار می‌گیرد تا به این شکل سیستم ایمنی بدن فرد مبتلا بتواند تومور فرد را بهتر و راحت تر شناسایی کند و به آن حمله کند.

@Scientometric
۲۴ خرداد، سالگرد مجوز واکسن برکت!

در این روز بر خلاف روش علمی و با وجود مخالفت کمیته ملی اخلاق به این واکسن مجوز داده شد.

در برهه‌ای که واکسیناسیون هر چه بیشتر مردم باید تنها اولویت ما قرار می‌گرفت، مثلث شبه علم، تضاد منافع و عدم شفافیت باعث شد تا اولویتها تغییر کند، فرصتهای بسیاری برای حفظ جان عزیزانمان از دست برود و در میانه یک همه‌گیری سخت، با وعده های غیرعملی و نادرست، ساخت واکسن را از مرحله خاک‌برداری کارخانه شروع کنیم.

کدام وعده جناب مخبر عملی شد؟

به مناسبت سالگرد مجوز مصرف اضطراری واکسن کووید-۱۹ از برکت (۲۴ خرداد)، برخی از وعده های مهم جناب مخبر (رئیس وقت ستاد فرمان اجرایی امام که بعدا به عنوان معاون اول ریاست جمهوری تعیین شدند) را که عملی نشدند، اینجا قرار می‌دهم:

ایشان فرموده بودند که:

هفتم دی ماه ۱۳۹۹: “ظرف ۴۰ روز آینده به ظرفیت تولید ماهیانه ۱.۵ میلیون دوز خواهیم رسید و از ۶ ماه دیگر این ظرفیت به ماهیانه ۱۲ میلیون دوز خواهد رسید و پس از تأمین نیاز کشور، قادر خواهیم بود که واکسن را به خارج از کشور هم صادر کنیم.”

بیست و پنجم خرداد ۱۴۰۰ در نامه به رهبری: “از سوی دیگر، به منظور تولید انبوه واکسن کوو ایران برکت، دو خط تولید پیشرفته صنعتی در مدت کمتر از ۶ ماه و با عبور از موانع متعدد بین‌المللی و تحریمی راه‌اندازی شده که ظرفیت این دو خط مجموعاً بیش از ۲۵ میلیون دُز در ماه و ۳۰۰ میلیون دُز در سال خواهد بود. همانطور که در گزارش تقدیمی قبلی به استحضار رسید، میزان تولید تجمیعی این واکسن تا پایان شهریور ماه بیش از ۵۰ میلیون دُز خواهد بود.”

بیست و یکم تیرماه ۱۴۰۰(ویدئوی پست):من فکر می‌کنم ظرف دو-سه ماه در جمهوری اسلامی این عزت می‌تواند حاکم بشود، که مثل سوپرمارکتی مردم هر نوع واکسنی می‌خواهند بروند بگیرند. یعنی مثل فایزر می‌خواهند، یعنی mRNA می‌‌خواهند، مودرنا می‌خواهند ما داریم به آنها بدهیم، نمی‌دانم (خنده ایشان)، استرازنکا می‌خواهند، می‌توانیم بدهیم، ساب یونیت می‌خواهند‌، می‌توانیم.. هر چه که می‌خواهند، ما این ظرفیت وجود دارد...

بر اساس اطلاعات از دفتر منطقه ای مدیترانه شرقی سازمان بهداشت جهانی و تا نیمه خرداد ۱۴۰۱، فقط تعداد ۱۲/۶ میلیون دز برکت به وزارت بهداشت تحویل داده شده و از این مقدار حدودا ۹ میلیون دز برکت تزریق شده بود. این در حالی است که تا آن زمان حدود ۱۵۰ میلیون دز واکسن در کشور تزریق شده بود و تا ۲۴ خرداد۱۴۰۲ (تا سال قبل)، مجموعا حدود ۱۵۵/۵ میلیون دز واکسن کووید در کشور تزریق شده بود.


همین طور مجری مطالعات واکسن برکت، دکتر محمد رضا صالحی، در تاربخ ۲۴ خرداد ۱۴۰۰ در روز مجوز گرفتن این واکسن گفنه بودند که «….اگر حساسیت موجود در کشور ما در دیگر کشورها وجود داشت، شاید تاکنون هیچ کسی در دنیا واکسن فایزر یا مدرنا تزریق نکرده بود.»

@Scientometric
خلاصه ای از گزارش جدید رویترز در مورد عملیات مخفی پنتاگون برای کاهش اعتماد نسبت به واکسنهای چینی #کووید_۱۹

بر اساس گزارشی که رویترز آن را منتشر کرده، در اوج همه گیری کووید-۱۹، پنتاگون عملیات مخفیانه‌ای را با هدف مقابله با نفوذ چین در جنوب شرقی آسیا، به‌ویژه در کشورهایی مانند فیلیپین آغاز کرده بوده است.

از جمله این فعالیت ها ایجاد حساب‌های جعلی در شبکه های اجتماعی برای انتشار اطلاعات نادرست در مورد #واکسن Sinovac #چین بوده است. هدف این بوده است که اعتماد به واکسن‌های چینی در جنوب شرق آسیا، آسیای مرکزی و خاور میانه کاهش پیدا کند، در بین مسلمانان ترس از واکسنهای چینی بوجود بیاید و در نتیجه نفوذ و اعتبار چین در این مناطق نیز کاهش پیدا کند.

این عملیات به عنوان پاسخی به کمپین های پخش اطلاعات نادرست خود چین، مانند مقصر دانستن #آمریکا برای منشا همه گیری، طراحی شده بوده است.

در مورد مسلمانان بویژه به استفاده از گوشت خوک در واکسن سینووک اشاره شده که سینووک در آن زمان هم این را نادرست اعلام کرده بوده است. بسیاری از مقامات دینی هم اعلام کرده بودند که حتی اگر واکسن ها حاوی ژلاتین گوشت خوک باشند، باز هم قابل استفاده هستند، زیرا واکسن برای نجات جان انسان ها مورد استفاده قرار می گیرد.

«رئیس‌جمهور وقت فیلیپین، از اینکه تعداد کمی از فیلیپینی‌ها مایل به واکسینه شدن بودند، چنان ناامید شده بود که تهدید کرده بود که افرادی را که از واکسیناسیون خودداری می‌کنند دستگیر خواهد کرد.»

«مدیران فیس بوک ابتدا در تابستان ۲۰۲۰ به پنتاگون مراجعه کردند و به ارتش هشدار دادند که کارکنان فیس بوک به راحتی حساب های جعلی ارتش را شناسایی کرده اند. »

عملیات پنتاگون در زمان ترامپ شروع شده و در ماههای ابتدایی دولت بایدن نیز ادامه داشته است.

این عملیات در ادامه، انتقادات گسترده ای از سوی کارشناسان بهداشت عمومی و ناظران بین المللی را در پی داشته است. چرا که چنین اقداماتی نه تنها اعتماد عمومی به واکسن‌ها را به خطر می‌اندازد، بلکه تلاش‌های جهانی برای مبارزه با همه‌گیری را نیز به خطر می‌اندازد.

«ایجاد ترس در مورد واکسنهای چینی باعث تضعیف اعتماد عمومی به طرح‌های بهداشتی دولت، از جمله واکسن‌های ساخت آمریکا که بعداً در دسترس قرار گرفتند هم شده است. اگرچه تاثیرگذاری واکسن‌های چینی کمتر از واکسن‌های آمریکایی فایزر و مدرنا بوده، اما همه آنها توسط سازمان بهداشت جهانی تأیید شده بودند.»

این موارد نهایتا منجر به دستورالعمل‌هایی برای توقف تلاش‌های تبلیغاتی ضد واکسن و ارزیابی مجدد پیامدهای اخلاقی استفاده از منابع نظامی برای جنگ اطلاعاتی در طول بحران‌های بهداشتی شده است.

سخنگویان دولت دولت ترامپ و بایدن به رویترز در این موارد پاسخی نداده اند.

رویترز این گزارش را براساس مصاحبه با چندین مسئول فعلی و سابق آمریکا، نظامی ها، تحلیلگران رسانه های اجتماعی و پژوهشگران دانشگاهی و همین طور بررسی پست های فیس‌بوک، اینستاگرام و ایکس تهیه کرده است.

گزارش مفصل رویترز: لینک

@Scientometric
در یک مطالعه کارآزمایی بالینیِ همراه با دارونما، با بررسی نزدیک به ۵ هزار بیمار نشان داده شده است که استفاده از #پنتوپرازول در بیماران تحت تهویه تهاجمی در #ICU، منجر به کاهش هفتاد درصدی (بین ۵۳ تا ۸۱ درصد) در خطر خونریزی قابل توجه از نظر بالینی در دستگاه گوارش فوقانی (clinically important upper gastrointestinal bleeding) در فاصله ۹۰ روز می‌شود. استفاده از این دارو با کاهش معنادار مرگ همراه نبوده است. همین طور افزایش خطر ابتلا به نومونیای مرتبط با ونتیلاتور و عفونت کلستریدیوم دیفیسیل در گروه دریافت کننده پنتوپرازول دیده نشده است.


متن کامل مقاله در مجله #NEJM: لینک

سرمقاله مربوطه در NEJM: لینک

از طرفی، متاآنالیزی که در مجله NEJM Evidence نیز منتشر شده (لینک) نتایج تقریبا مشابهی را نشان می دهد: مهارکننده های پمپ پروتون ممکن است تأثیر کمی بر مرگ و میر این بیماران داشته باشند و یا اصلا هیچ اثری نداشته باشند، اگرچه احتمال کاهش مرگ در بیماران با شدت بیماری کمتر و احتمال افزایش مرگ در بیماران با شدت بیماری بیشتر همچنان ممکن است وجود داشته باشد که نیاز به بررسی دارد.

@Scientometric
در دوران پاندمی، نتایج مقاله ای از محققین ایرانی را در کانال قرار داده بودم که به ارتباط بین #ویتامین_دی با بیماری #کوید_۱۹ پرداخته بود. (لینک)
مقاله که حاصل کار محققینی از ایران و آمریکا بود در مجله #PLOS_ONE منتشر شده و تا به حال ۳۶۶ بار مورد استناد گرفته است.

در همان سال نشر مقاله یعنی ۲۰۲۰، بنابر دلایلی مثل احتمال ناکافی بودن حجم نمونه برای نتیجه گیری و قدرت ناکافی آنالیز داده ها برای نتیجه گیری اعلام شده و عدم اعلام تضاد منافع احتمالی توسط نویسنده مسئول Michael F. Holick، برای مقاله یک #Expression_of_Concern منتشر می شود. (توضیح بیشتر)

حالا در 2024 مقاله #سلب_اعتبار (#Retract) شده است. مجله با بررسی نظرات داوران و ادیتوریال بورد و پاسخ نویسندگان به این نتیجه رسیده است که طراحی مطالعه (شامل معیارهای ورود و خروج در نظر گرفته شده و روش آنالیز مورد استفاده) برای پاسخ به سوال مطالعه به اندازه کافی دقیق و قوی نبوده است. از طرفی روش کار مطالعه نیز با جزییات کافی بیان نشده که روی امکان تکرارپذیری مطالعه اثر می گذارد. بر این اساس مقاله توسط مجله سلب اعتبار شده است. مجله برای این بررسی نزدیک به ۴ سال زمان لازم داشته است. نویسندگان مسئول مقاله (محمد علی صحرائیان از اعضای کمیته ملی اخلاق و Michael F. Holick از آمریکا) مخالف این کار بوده اند. مجله از این که این موضوعات قبل از نشر مقاله شناسایی نشده و به آنها پرداخته نشده ابراز تاسف کرده است. (لینک سلب اعتبار و لینک نظرات در PubPeer)

اینجا (لینک) می توانید لیستی از بیش از ۴۲۰ مقاله سلب اعتبار شده در مورد کووید-۱۹ را ببینید.

@Scientometric
در مورد مقاله سلب اعتبار شده دکتر مسعود پزشکیان در سال ۲۰۱۹:

گروهی از محققین در مقاله‌ای که دکتر مسعود پزشکیان در آن نویسنده اول است، در سال ۲۰۰۹ مقاله ای با عنوان "Fatty acid composition of epicardial and subcutaneous human adipose tissue" در مجله ی Metabolic Syndrome and Related Disorders منتشر کرده اند. (لینک)

در سال ۲۰۱۹ نیز گروهی دیگر مقاله‌ی دیگری با عنوان "Relationship of Epicardial and Subcutaneous Fatty Acids With Serum Lipids and Vascular Cramps in Patients Undergoing Coronary Artery Bypass Graft" این بار در مجله Crescent Journal of Medical and Biological Sciences منتشر می‌کنند

در این مقاله پنج نویسنده (شامل دکتر مسعود پزشکیان) مشارکت داشته اند. چهار نفر از آنها در مقاله ۲۰۰۹ نیز همکاری داشته‌اند و فقط نویسنده مسئول مقاله جدید در مقاله قبلی حضور نداشته است. در این مقاله دکتر مسعود پزشکیان نویسنده اول یا مسئول نبوده است. (لینک)

ظاهرا مقاله ۲۰۱۹ به نوعی duplicatiion از مقاله ۲۰۰۹ بوده است. در نتیجه خود نویسنده مسئول مقاله ۲۰۱۹ با موافقت بقیه نویسندگان از مجله خواسته است تا مقاله پس گرفته شود یا اصطلاحا #Retract شود.

در بیانیه #سلب_اعتبار، نویسنده مسئول گفته است که برخی از داده‌ها، بدون ارجاع از مقاله قبلی به دلیل ارتباط و هماهنگی نادرست (miscommunications) با نویسندگان و تایید نگرفتن از همه نویسندگان، کپی شده/نادرست ارائه شده (duplicated/misrepresented) است. (لینک)

@Scientometric
مقایسه تعداد مقالات و مستندات علمی منتشر شده توسط کشورهای #ایران، #ترکیه و #عربستان بر اساس دادگان #اسکپوس و در فاصله سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۴

از بعد از ۲۰۱۰، برای اولین بار در ۲۰۲۳ تعداد مقالات سالیانه ترکیه از ایران پیشی گرفت. مشخصا چون ۲۰۲۴ به اتمام نرسیده، تعداد مقالات در این سال برای هر سه کشور نزولی بوده اما حداقل فعلا در ۲۰۲۴ نیز این تعداد برای ترکیه بیشتر است.

@Scientometric
پست ایکس از دکتر فرزانگان: (لینک) تحریم‌های ⁧ #اقتصادی⁩ از طریق کانال‌های مختلف، از جمله کاهش درآمد و محدودیت‌های دسترسی به منابع مالی و فناوری‌های دوستدار ⁧ #محیط_زیست⁩، می‌توانند بر عوامل محیط زیستی تأثیر بگذارند. این مطالعه (لینک) پیامدهای محیط زیستی تحریم‌ها در ⁧ #ایران⁩ را شبیه‌سازی می کند.

‏ برای این منظور، یک مدل پویایی سیستم (⁧ #سیستم_دینامیک⁩) را توسعه دادیم که مجموعه‌ای از متغیرهای ⁧ #اقتصادی⁩، اجتماعی و ⁧ #محیط_زیستی⁩ را برای دوره زمانی از سال 2008 تا 2028 شامل می شود.

نتایج شبیه‌سازی ما نشان می‌دهد که تا سال 2028، ⁧ #تحریم‌ها⁩ منجر به افزایش قابل توجهی در انتشار ⁦ #CO2⁩ خواهند شد، که این افزایش از 12.5% تا 30% نسبت به سناریوی پایه ، متغیر است.
‏میزان این افزایش به عواملی مانند ⁧ #شدت_انرژی⁩ و سناریوهای مرتبط با ⁧ #رشد_اقتصادی⁩ بستگی دارد.

براساس یافته‌های ما، تمدید ⁧ #تحریم‌های⁩ بین‌المللی می‌تواند یک مانع عمده برای بهبود ⁧ #شدت_انرژی⁩ و کاهش انتشار CO2 باشد. کشورهای تحریم‌کننده، باید تأثیرات ⁧ #محیط_زیستی⁩ تحریم‌ها را در تصمیم‌گیری‌های سیاستی خود مدنظر قرار دهند.

@Scientometric
#سلب_اعتبار مقاله‌ی منتشر شده در مجله #نیچر با نزدیک به ۴۵۰۰ ارجاع

این پراستنادترین مقاله ای است که تاکنون سلب اعتبار یا #retract شده است. مقاله با عنوان «Pluripotency of mesenchymal stem cells derived from adult marrow » در سال ۲۰۰۲ منتشر شده و نتیجه اصلی آن این بوده که سلول‌های بنیادی بالغ می‌توانند (در شرایط خاص) به تقریبا هر نوع سلولی تبدیل شوند. مقاله که از همان زمان انتشار مورد بحث بوده، در ۲۰۰۷ در مورد آن یک اصلاحیه منتشر می‌شود و حالا به علت وجود بخشهایی از تصاویر تکراری و در نتیجه قابل اعتماد نبودن نتیجه، سلب اعتبار شده است.

گزارس از #Retraction_Watch: لینک

@Scientometric
نتایج جدید رتبه بندی بر اساس #شاخص_نیچر (#Nature_Index)

هفت موسسه از ده موسسه برتر از چین هستند. در سال ۲۰۱۵، فقط یک موسسه از چین در این لیست قرار داشت و حالا این به هفت مورد رسیده است.

دانشگاه استنفورد برای اولین بار از لیست ده دانشگاه برتر خارج شده و از رتبه قبلی ۶ به ۱۵ نزول داشته است.


تعداد موسسات و دانشگاه‌های چینی در بین ۱۰۰ دانشگاه برتر، از ۳۱ مورد در ۲۰۲۲ به ۳۸ مورد در ۲۰۲۳ رسیده است. چین تنها کشوری بوده که تعداد دانشگاههایش در این لیست هم افزایش داشته است. در عوض این برای آمریکا از ۳۸ به ۳۵ مورد رسیده است.

در رتبه بندی کشورها نیز چین در جایگاه اول قرار دارد و هند با پیشی گرفتن از استرالیا و سوئیس در رتبه نهم قرار گرفته است.

تمرکز بر علوم سلامت نشان می‌دهد، در این زمینه همچنان کشور و موسسات آمریکا جایگاه های برتر را دارند. اگر چین در حال کاهش فاصله است.

در رتبه بندی جدید، ایران در رده ۳۱ قرار دارد. سال قبل رتبه ایران 32 بوده است.

گزارش نیچر برای چین: لینک
گزارش نیچر برای هند: لینک
گزارش نیچر برای رده بندی مرتبط با علوم سلامت: لینک

@Scientometric
2024/06/20 00:07:20
Back to Top
HTML Embed Code: