Telegram Group Search
pdf (7)_240515_005802.pdf
1000.7 KB
یادداشت‌هایی در معرفی دیویی و کتاب لیبرالیسم و عمل اجتماعی او، ترجمه رضا یعقوبی، نشر کرگدن
قابل‌توجه دارندگان چاپ‌های اول و دوم رسالۀ منطقی-فلسفی و تحقیقات فلسفی، ترجمۀ مالک حسینی، انتشارات هرمس و نشر کرگدن

برای اطلاع از برخی تغییرات جزئی در متن فارسی به فایل زیر مراجعه کنید. 👇
نسخه‌ای برای پیشبرد عدالت اجتماعی در ایران
لیبرالیسم به روایت جان دیویی

در چشم‌انداز فلسفی اوایل قرن بیستم، کتاب لیبرالیسم و عمل اجتماعی جان دیویی به عنوان پدیده مهمی در تکامل اندیشه لیبرال محسوب می‌شود. استدلال دیویی در این کتاب نشانگر گذار این فیلسوف از ریشه‌های کلاسیک‌ لیبرالیسم به سوی لیبرالیسمی معقول‌تر، عادلانه‌تر و به لحاظ اجتماعی مسئولانه‌تر است. دیویی، به عنوان شخصیتی تاثیرگذار در پراگماتیسم آمریکایی، در این کتاب استدلال قانع‌کننده‌ای برای یک لیبرالیسم بازبینی‌شده و اصلاح‌شده به دست می‌دهد تا از نسخۀ فردگرایانه پیشینیانش فراتر رود و تعهدی جمعی را برای اصلاح و عدالت اجتماعی گوشزد کند. ترجمۀ رضا یعقوبی از این کتاب مهم و نشر آن توسط انتشارات کرگدن بهانه‌ای شد برای نوشتن این مطلب. در این نوشتار سعی می‌کنم اولاً تجدیدنظر فلسفی دیویی از لیبرالیسم را روشن کنم، ثانیاً پیامدهای آن را به ویژه برای موقعیت اجتماعی-سیاسی معاصر ایران مشخص کنم تا دریچه‌ای برای بازنگری اصول بنیادین پیشرفت اجتماعی و آرمان‌های دموکراتیک به روی روشنفکران ایرانی باز کرده باشم.

نقد دیویی بر لیبرالیسم کلاسیک
تحلیل موشکافانۀ دیویی از لیبرالیسم کلاسیک، نارسایی‌های بنیادین آن را آشکار می‌کند، به خصوص تأکید آن بر آزادی فردی بدون توجه به ساختارهای اجتماعی-اقتصادی‌ای که می‌تواند عاملیت انسان را محدود کند. دیویی استدلال می‌کند که آموزۀ لیبرالیسم کلاسیک، با تقدیس نفع خصوصی و مداخله حداقلی دولت، از پرداختن به پیچیدگی‌ها و نابرابری‌های ناشی از جوامع صنعتی مدرن ناتوان مانده است. نقد او انکار ارزش‌های محوری لیبرالیسم نیست، بلکه تلاشی است برای صورت‌بندی دوباره مقدمات و مفروضات لیبرالیسم برای مواجهۀ بهتر و عادلانه‌تر با نابرابری‌های اقتصادی و بی‌عدالتی‌های اجتماعی که لیبرالیسم کلاسیک ناخواسته آن‌ها را نادیده می‌گیرد یا به آن‌ها تداوم می‌بخشد.
نقد دیویی بر لیبرالیسم کلاسیک از دل‌مشغولی جدی او به بنیان‌های فلسفی و پیامدهای اجتماعی لیبرالیسم که در زمان او توسعه یافته بودند نشات می گیرد. لیبرالیسم کلاسیک که ریشه در اندیشۀ دورۀ روشنگری دارد، از فرد به عنوان واحد محوری جامعه دفاع می‌کند، و حامی کمترین دخالت دولت در آزادی‌های شخصی و فعالیت‌های اقتصادی است. این فلسفه سیاسی که در نوشته‌های اندیشمندانی مثل جان لاک و آدام اسمیت تجسم یافته‌اند، مدافع قداست مالکیت خصوصی، دست نامرئی بازار، و برتری حقوق فردی بر اهداف جمعی‌ است. اما دیویی دریافت که پیگیری بی‌امان آزادی فردی و لسه‌فر اقتصادی (عدم مداخله دولت در اقتصاد) که مورد ستایش لیبرالیسم کلاسیک است می‌تواند نابرابری‌های اجتماعی و اقتصادی مهمی به بار آورد. در نظر دیویی، تمرکز "متعصبانه" بر آزادی‌های فردی، موجب نادیده‌گرفتن محدودیت‌های اقتصادی و شرایط اجتماعی‌ای می‌شود که توانایی‌ها و ظرفیت‌های افراد جامعه را برای اِعمال واقعی آزادی‌های فردی محدود می‌کند. او باور داشت که لیبرالیسم کلاسیک با تاکید بر آزادی منفی –یعنی آزادی از محدودیت‌های بیرونی– آزادی‌های مثبتی را که برای بروز ظرفیت و توانایی کامل افراد ضرورت دارند نادیده می‌گیرد. در مدل لیبرالیسمی که دیویی مدافع آن است، آزادی‌های مثبت که شامل دسترسی به آموزش و پرورش، بهداشت و درمان، و فرصت‌های اقتصادی‌اند، برای آزادی اصیل و تعیین سرنوشت شهروندان ضرورت دارند. …

برای مطالعه متن کامل کلیک کنید یا Instant View را در پایین پست لمس کنید.

﹏﹏✎ #حسین_دباغ (کانال)
#لیبرالیسم، #عدالت_اجتماعی، #جان_دیویی

- پ.ن: برای تهیۀ کتاب «لیبرالیسم و عمل اجتماعی» با ترجمۀ #رضا_یعقوبی (کانال) به وبسایت کرگدن مراجعه کنید.
Taamoq | تَعَمُّق
Audio
#درسگفتار رویا، استعاره و زبان دین (۱)
با ارایه
#امیر_مازیار

در این جلسه توضیح مختصری درباره کتاب رویا،استعاره و زبان دین" و بخش‌های اصلی آن دادم.
سپس برای فهم نظریه وحی نزد فارابی و ابن‌سینا به پیشینه مساله "تکلم خداوند" در قرون نخست اسلامی و نزد متکلمان اشاره کردم وفهرست‌وار بیان کردم که از دیدگاه فلسفی و کلامی چه مشکلاتی برای انتساب " کلام ملفوظ مسموع" به خداوند یا هر موجود مجرد دیگری وجود داشت.

حدود پنجاه دقیقه ارائه من است و پس از آن بخش پرسش و پاسخ قرار دارد.


دوشنبه ۱۳ می ۲۰۲۴
#حلقه_دیدگاه_نو @didgahenochannel


@amirmaziar1
محمدرضا معمارصادقی، نویسنده کتاب فرصت مطالعاتی اوین و مترجم کتاب زندگینامه‌ خودنوشت مارتین‌لوتر کینگ (هر دو در زندان)، ویراستار علمی آثار تکاملی و دبیر مجموعه مطالعات تکامل در نشر کرگدن اکنون بیش از چهار سال است که با موفقیت در کار رساندن کتاب، مجله، دی‌وی‌دی، دی‌وی‌دی پلیر، پوستر و نقشه به زندانیان سراسر کشور است. نشر کرگدن در راستای انجام مسئولیت اجتماعی خویش آماده است تا ضمن تقدیم پنج درصد تخفیف بیشتر کتاب‌های خریداری شده شما از این نشر برای این پویش را به دست ایشان برساند. برای اطلاعات بیشتر و اهدای سایر کتابها میتوانید مستقیما با ایشان تماس حاصل کنید:
۰۹۱۲۵۱۷۲۹۱۳
Audio
#درسگفتار کتاب «رویا، استعاره و زبان دین» (2)
با ارایه
#امیر_مازیار

در جلسه دوم درباره نظریه فارابی درباب وحی و راه‌حل او برای حل مشکل تکلم خداوند سخن گفتم. از دیدگاه فارابی تجربه وحیانی تجربه‌ای رویایی بوده‌است . قوه متخیله نفس در رویا حقایق معقولِ برگرفته از ساحات برتر وجود را با عمل محاکات یا بازنمایی متخیل می‌کند و در نفس پیامبر ،و نه خارج از آن، وحی ملفوظ مسموع یا رویت ملک شکل می‌گیرد.در این فرایند نفس پیامبر منفعل نیست و نقشی فعال در محاکات خیالین دارد.در این بحث به اختصار ارکان خداشناسانه، معرفت‌شناسانه و نفس‌شناسانه این نظر را بر شمردم و به جایگاه این نظر در میان فیلسوفان اسلامی اشاره‌کردم.

حدود یک ساعت آغازین فایل ارائه بحث است و باقی پرسش و پاسخ.


دوشنبه 20 می 2024
#حلقه_دیدگاه_نو @didgahenochannel


@amirmaziar1
🎊🎊 تازه‌های چاپ در یک ماه اخیر
خرید مستقیم و استفاده از تخفیف:
www.kargadanpub.com
۱. پِرشِنگ کلام
نگاهی به کلام و سنتِ یارسان از دریچۀ نقد آثار مینورسکی و ایوانف در زمینۀ اهل‌حق
نویسنده: سیدکسری حیدری
۲۴۰ صفحه

۲. آینه‌های کج‌ومعوج
سینما و تغییرات اجتماعی در ایران
نویسنده: فرزین وحدت
ترجمۀ عسگر قهرمان‌پور
مجموعهٔ «ایران‌پژوهی»/ دبیر: مصطفی مهرآیین
۲۰۴ صفحه

۳. تحفۀ آینشتاین (نمایشنامه)
نویسنده: ورن تیسن
مترجم: یدالله آقاعباسی
مجموعۀ «علم بر صحنه»/ دبیر مجموعه: شاپور اعتماد
۱۱۶ صفحه

۴. روان‌شناسی اخلاقی اندوه
زیر نظر: آنا گاتلیب
ترجمۀ مریم خدادادی
مجموعهٔ «از منظر اخلاقی»/ دبیر: امیرحسین خداپرست
۳۲۴ صفحه

۵. پساروش
آشفتگی در پژوهش علوم اجتماعی
نویسنده: جان لا
مترجم: رحمان شریف‌زاده
مجموعۀ «مطالعات علم و فناوری»/ دبیر: حسین شیخ‌رضایی
۳۱۶ صفحه

۶. روان‌شناسی اخلاقی کنجکاوی
زیر نظر: ایلهان اینان، لانی واتسن، دنیس ویتکوم، صفیه ییت
ترجمۀ یاسر پوراسماعیل
مجموعهٔ «از منظر اخلاقی»/ دبیر: امیرحسین خداپرست
۴۹۶ صفحه

۷. هنر ظریف بی‌خیالی
رویکردی نامتعارف به خوب زیستن
مارک منسون/ رشید جعفرپور
مجموعهٔ «خوب زیستن»/ دبیر: بابک عباسی
۲۲۴ صفحه

#نشر_کرگدن
#تازه‌های_چاپ
#اردیبهشت_۱۴۰۳
#کتاب_فلسفه
Forwarded from اینستای کرگدن
📚 پیشنهاد مطالعه
بازدید و خرید از سایت نشر:
www.kargadanpub.com
ادیان، ارزش‌ها و تجربه‌های اوج
ابراهام مَزلو/ زهرا اکبری
مجموعۀ «مطالعات ادیان»
۱۶۲ صفحه
بازدید و خرید از سایت نشر:
www.kargadanpub.com

🔸 ابراهام هارولد مزلو، روان‌شناس انسان‌گرا و از پیشروان «نسل سوم» روان‌شناسی، در این کتاب از «تجربه‌های اوج» سخن می‌گوید، تجربه‌ها و جذبه‌هایی شورانگیز، وصف‌ناپذیر و وجودی که از نظر او پیامبران، عارفان و راهبان ذن آنها را در پررنگ‌ترین شکل خود تجربه کرده‌اند.
🔸 مزلو عموم انسان‌ها، اعم از دیندار و غیردیندار، را برخوردار از چنین تجربه‌هایی می‌داند و شرح می‌دهد که روان‌شناسان وجودی چگونه علاوه بر به رسمیت شناختن و تقویت این تجربه‌ها می‌کوشند در چهارچوبی تجربی و طبیعی دربارۀ آنها نظریه‌پردازی کنند.
🔸 مزلو اگرچه اقرار دارد که منشأ شکل‌گیری ادیان همین مواجهه‌های شورمندانه است، اما این تجربه‌ها را لزوماً دینی نمی‌داند. او از آنچه تشکیلات ادیان سازمان‌یافته بر سر این تجربه‌ها آورده‌اند شکایت می‌کند و شرح می‌دهد که چگونه علم تجربی از راه تجدید نظر در رابطۀ واقعیت و ارزش می‌تواند برای چنین تجربه‌هایی جایی درخور فراهم کند.
🔸 مزلو با تأکید بر جای خالی ارزش‌ها در نظام رایج در بررسی‌ای موردی نشان می‌دهد روان‌شناسی انسان‌گرا چگونه می‌تواند رازآمیزی را دوباره به رابطۀ زن و مرد بازگرداند و آن را از روزمر‌گی و ملال برهاند.

#نشر_کرگدن، #مجموعه_مطالعات_ادیان، #ادیان، #ارزش‌ها، #تجربه‌های_اوج، #ابراهام_مزلو، #زهرا_اکبری، #کتاب_فلسفه، #معنای_زندگی، #روان‌شناسی، #روان‌شناسی_انسان‌گرا
Forwarded from اینستای کرگدن
📚 پیشنهاد مطالعه
بازدید و خرید از سایت:
www.kargadanpub.com
📚 پیشنهاد مطالعه

سرآغاز و سرانجام هست‌ها
شش جستار در فلسفۀ یونانی
پرویز ضیاءشهابی
۱۲۸ صفحه
بازدید و خرید از سایت نشر:
www.kargadanpub.com

🔸 این کتاب مجموعه مقالاتی تألیفی دربارۀ فلسفه در یونان باستان، با محوریت تالس، سقراط و ارسطو است.
🔸 در توضیحات این کتاب می‌خوانیم:
می‌گویند تالس ستارگان را نظاره می‌کرد و به آسمان نظر دوخته بود که در چاله‌ای افتاد. تراکیایی‌کنیزی شوخ و شنگ او را خندستانی کرد: کسی که از چالۀ پیش پایش خبرش نیست، می‌خواهد بداند که در آسمان چیست. اگرچه فیلسوفِ در چاله‌افتاده درخور خندستان است، افلاطون به ماجرا جنبه‌ای جدی می‌دهد. «همۀ فلسفه‌‎پردازان را خندستان توان کرد، چراکه آنان نه‌تنها غافل‌اند از اینکه همسایه‌شان چه می‌کند، بل اصلاً نمی‌دانند همسایه‌شان انسان است یا جانوری دیگر. فیلسوفْ دست و پا چلفتی است». اما نکته‌ای هست ظریف: «اگر بپرسیم: انسان چیست؟ چه می‌کند؟ و چه می‌کشد؟ این را تنها فیلسوف است که می‌جوید و می‌تواند بپژوهد».

#نشر_کرگدن
#سرآغاز_و_سرانجام_هست‌ها
#پرویز_ضیاءشهابی
#فلسفه_یونان
#تالس
#سقراط
#ارسطو
#کتاب_فلسفه
Audio
#درسگفتار کتاب «رویا، استعاره و زبان دین» (3)
با ارایه
#امیر_مازیار


در این جلسه درباره نظر فارابی و ابن‌سینا درباره " زبان دین" بحث کردم. نقش قوه متخیله در شکل‌گیری تجربه وحیانی بر محتوای این تجربه نیز اثر می‌گذارد و آن را خیالین می‌سازد. یعنی وحی ترجمه خیالین حقایق عقلانی است. علم و فلسفه گزارشی عقلانی از واقعیت به دست می‌دهند و دین گزارشی خیالین. از دیدگاه فارابی و ابن‌سینا دلیل تعارضاتی که میان فلسفه و دین وجود دارد همین است. اهمیت و فایده کلام خیالین این است که بر خلاف فلسفه برای عموم مردم قابل درک است و همچنین بسیار اثرگذار است. غایت دین مخاطب قراردادن عموم مردم برای ایجاد تحولی عملی در آنان است و کلام خیالین چنین غایتی را محقق می‌کند هر چند گزارشی واقع‌گرا از حقیقت نیست.

@amirmaziar1

دوشنبه 27 می 2024
2024/06/05 01:04:44
Back to Top
HTML Embed Code: