טורקיה מציגה: הבטחנו וקיימנו
העיתונות בטורקיה מדווחת כי הייצוא לישראל ירד במאי ב-99% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, והסתכם בסך הכל ב-4.4 מיליון דולר. באפריל עמד היצוא הטורקי לישראל על 277.3 מיליון דולר.

סך היצוא לישראל בחמשת החודשים הראשונים של השנה ירד ב-38.4% ל-1.42 מיליארד דולר (בינואר כ-318 מיליון דולר, פברואר כ-399 מיליון דולר, מרץ – 421 מיליון דולר ואפריל 277 מיליון דולר).

יוזכר כי טורקיה הודיעה ב-9 באפריל 2024 כי היא מגבילה על רקע המלחמה בעזה את הייצוא של 54 קבוצות מוצרים לישראל. ב-2 במאי הודיע משרד המסחר שהופסקו כליל עסקאות היצוא והיבוא עם ישראל, למעט דחייה של שלושה חודשים עבור חברות טורקיות שכבר חתומות על הסכמי יצוא לישראל.

לפי הדיווחים, הפסקת היצוא לישראל לא השפיעה על היצוא הטורקי במאי מאחר שהוא גדל ב-11.4% על בסיס שנתי בחודש מאי ל-24.7 מיליארד דולר.
מהו כוחו הצבאי של חיזבאללה?
עיתון א-שרק אלאווסט מפרסם סקירה על כוחו הצבאי של חיזבאללה. לפי הדיווח, לחיזבאללה יש עד 150,000 רקטות וטילים מסוגים וטווחים שונים. חיזבאללה מתפאר בכך שברשותו טילים שיכולים לפגוע בכל נקודה בישראל. רבים מהטילים הללו אינם מונחים, אך יש לו גם טילים מדויקים, כטב"מים טילי נ"ט, נ"מ וחוף ים.

איראן היא הספקית העיקרית של נשק לחיזבאללה ולכן רבים מהאמל"ח של חיזבאללה מבוסס על דגמים איראניים, רוסים או סיניים.

הכטב"מים של חיזבאללה נקראים "איוב" ו"מרסאד". הם מיוצרים מקומית בעלות נמוכה יחסית ולכן צי הכטב"מים של הארגון מוערך בכמה אלפים.

מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה אמר ב-2021 כי לארגון יש 100,000 לוחמים. הערכות במערב מדברות על כ-45,000 לוחמים, המתחלקים בין כ-20,000 כוחות סדירים ל-25,000 כוחות מילואים.
למה הבנקים הפלסטינים "מוצפים" בשקלים?
בתקופה האחרונה החלו פלסטינים באיו"ש שברשותם סכומים נכבדים בכסף ישראלי מזומן לפנות לסניפי הבנקים שלהם במטרה להפקיד אותם. הפלסטינים עושים זאת על רקע החשש כי ישראל תנתק את המערכת הבנקאית הפלסטינית מהמערכת העולמית והם מנסים להגן על נכסיהם.

הבנקים הפלסטינים החלו לסרב בימים האחרונים לקבל את השקלים בטענה שיש להם יותר מידי מזומן ישראלי ואין באפשרותם לאחסן אותו. מי שהתערבה בעניין היא הרשות הפלסטינית המוניטארית שהודיעה כי בשבוע הבא יועברו עודפי השקלים לישראל.

בכל שנה נוצרים בבנקים הפלסטינים עודפים של שקלים במזומן בסכום המוערך סביב כ-20 מיליארד שקלים. זרם השקלים נובע מרכישות של ערביי ישראל באיו"ש, משכורות של פועלים פלסטינים בישראל ועוד. העודף יוצר עלויות של ביטוח ואבטחה על הבנקים הפלסטינים שמעוניינים תמורת העודף השקלי הזה לקבל מט"ח. השנה בשל אי הבהירות מה יקרה לבנקים הפלסטינים עקב צעדי ישראל נוצרה "היסטריה עודפת" בקרב הציבור הפלסטיני....
תקראו את מי החות'ים מגייסים...
מאז שהכריזו על כניסתם למערכה על רקע המלחמה בעזה, החות'ים בתימן יצאו בקמפיין גיוס לוחמים לשורותיהם והם לא בוחלים בדבר. לפי מקורות תימניים, החות'ים אילצו מאות עובדי תברואה תימנים, וכן מהגרים מאפריקה, במחוזות תעז, דמאר ואיב, להצטרף להכשרות הקיץ שהם עורכים לאימון וגיוס לוחמים.

למותר לציין כי עובדי הניקיון והמהגרים נמצאים בתחתית הסולם החברתי במדינה שגם כך תנאי המחייה של מרבית האוכלוסייה מהנמוכות באזור.

לפי הערכות, מאז סוף השנה שעברה ועד תחילת מרץ 2024 החות'ים גייסו לשורותיהם קרוב ל-8,000 איש המשתייכים לעובדי התברואה, בהם גם מאות ילדים ולפחות כ-800 מהגרים אפריקאים, רובם מאתיופיה. כל אלה פוזרו במחנות אימונים במחוזות הנשלטים על ידי החות'ים.
ישראל "אחראית" למשבר עופות בירדן?
בשבועיים האחרונים אחד הנושאים המדוברים ברשת על ידי משתמשים ירדנים הוא מחסור בעופות – מרכיב בסיסי בתפריט של מרבית משקי הבית בממלכה. היצע העופות בנקודת המכירה נמוך והמחירים בשמיים. ברשתות טוענים כי הסיבה למחסור היא ייצוא לשוק הישראלי על חשבון השוק המקומי.

ראשי הענף בירדן מכחישים זאת בתוקף וטוענים כי אין ייצוא עופות לישראל או לכל מדינה אחרת. ההסברים למחסור מגוונים ורובם מוסברים במזג האוויר החם שגרם למותם של עופות רבים והעדפת המגדלים והסוחרים להציע את מה שנשאר מהעופות למסעדות ולבתי מלון על פני הצרכנים הפשוטים.

הירדנים לא מתשכנעים ובטוחים כי העופות שלהם נשלחים לשוק הישראלי...
מעמיק הקרע בין האמירויות לסעודיה
לפני כחודשיים דיווחתי לכם על מחלוקת בין סעודיה לאמירויות על שטח ימי ונראה כי נרשמת רק החרפה. השבוע האמירויות אישרה מחדש את טענתה לריבונות על האזור הימי אליאסאת, במכתב שנשלח למזכ"ל האו"ם. זה קרבה בעבקבות מכתב ששלחו הסעודים ובו הובעה התנגדות להכרזת האמירויות על אליאסאת כ"שמורה ימית".

במכתב של האמירויות נכתב כי אליאסאת נמצאת במים הטריטוריאליים של המדינה. האמירות הוסיפה שהיא "לא מכירה באזורים ימיים, זכויות ריבוניות או תחום שיפוט מעבר לקו האמצעי המפריד בין המים הטריטוריאליים של האמירויות למים הטריטוריאלי של ערב הסעודית ".

אזור אליאסאת ממוקם ליד שדות נפט ימיים, מה שהופך אותו לאזור בעל חשיבות כלכלית רבה לשתי המדינות.

את הסכסוך הימי הזה ניתן לכלול בתחרות ההולכת וגוברת בין שתי המדינות על ההגמוניה האזורית ובייחוד בתחום העסקי - מסחרי.
מה דעתכם על ההצעה?

זו ההצעה הישראלית לחמאס לפי מקור ערבי. דברים ששמתי לב בשולי הדברים. ישראל מתחייבת כי יוכנסו קראוונים לטובת העקורים שיחזרו לבתיהם עד שהם ישוקמו. שיקוטם הרצועה ייקח בין 3 ל-5 שנים.

תרגמתי מילולית כדי שתוכלו להתרשם בעצמכם
השלב הראשון:
- הפסקה זמנית של פעולות צבאיות
- נסיגת צה"ל לגבול המזרחי של רצועת עזה.
- השעיה זמנית של פעילות אווירית וסיורים צבאיים למשך 10 שעות ביום ו-12 שעות בימי שחרור החטופים

חזרת העקורים לאזור מגוריהם.
ביום השביעי להפוגה, ייסוג צה"ל מרחוב אלראשיד ממערב לעזה לרחוב צלאח אלדין.
ביום ה-22 להפוגה, צה"ל ייסוג ממרכז רצועת עזה לגבול המזרחי.

שחרור חטופים:
- תנועת חמאס משחררת 33 חטופים ישראלים במסגרת עסקת חליפין שבה ישראל משחררת מספר רב של אסירים פלסטינים

מנגנון חילופי השבויים:
-תנועת חמאס תשחרר חטופים ישראלים בשלבים עם ערבויות שצה"ל לא יעצור את האסירים הפלסטינים המשוחררים.
- הכנסת סיוע הומניטרי ושיקום תשתיות
- אספקת בתים זמניים (קרוואנים)

השלב הראשון מסתיים כאן, ומתחילים דיונים בין שני הצדדים לגבי השלב השני, "דיונים עקיפים".

השלב השני:
- במהלכו תוכרז על הפוגה קבועה ובת קיימא בפעולות הצבאיות
- במהלכו מתקיימים חילופי חטופים "חיים", לפיהם הפלגים הפלסטינים משחררים את החטופים הישראלים הנותרים ברצועת עזה וישראל משחררת עצירים פלסטינים.
- נסיגה מלאה ומקיפה של צה"ל מרצועת עזה ומגבולותיה המזרחיים.

שלב שלישי:
במהלכו תתבצע החלפת גופות של חטופים ישראלים וגופות של אסירים פלסטינים.

- במהלכו יחל שיקום רצועת עזה לתקופה של 3-5 שנים בחסות ארגונים בינלאומיים.

- פתיחת מעברי הגבול של רצועת עזה כדי להקל על תנועת אנשים וסחורות.

מדינות ערבות: מצרים; קטר ; ארצות הברית
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
הלם בצד הפלסטיני
הלם בצד הפלסטיני מחילוץ ארבעת החטופים במבצע מדהים במחנה הפליטים נסיראת. לא רק שהחילוץ הצליח, הפלסטינים מדווחים על עשרות הרוגים ופצועים במסגרת הלחימה שהתנהלה כפי שניתן לראות בסרטון הזה.

במקביל פרשנים פרו חמאסים מנסים "למזער" את המכה שחטפו ומזכירים כי דובר הזרוע הצבאית של חמאס אבו עבידה אמר בעבר כי הארגון יתבע שחרור מסיבי של מחבלים גם עבור מספר קטן חטופים....
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
הבכיינות בצד של החמאס נמשכת. אחד "הפרשנים" טוען כי הפעולה המוצלחת בנסיראת לחילוץ החטופים הישראלים הייתה תוצאה של מבצע אמריקאי-ישראלי לאיסוף מידע. הוא טוען כי קצין מודיעין אמריקאי הגיע במהלך השעות האחרונות דרך הנמל הצף בעזה במסגרת הפעולה וזה הסרטון "המוכיח" את התיזה שלו....
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
הפלסטינים טוענים: כך נכנסו כוחות צה"ל לנסיראת לשחרור החטופים במסווה של משאית סיוע
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
עיתונאי פלסטיני מבהיר בסרטון הזה לטענתו איך פעלו הכוחות המיוחדים של ישראל במבצע ההרואי בנסיראת הבוקר. לדבריו הרכב המוסווה עצר. הכוחות ירדו. עברו דרך אוהלים של עקורים עד שהגיעו לחומת אחד הבניינים בו היו החטופים ופשוט שברו את החומה וכך הפתיעו את החוטפים.
ישראל קצת "סגרה את הברז" למצרים, לבינתיים
מקור ממשלתי במצרים מגלה כי החל מתחילת החודש הנוכחי ירד היבוא המצרי של גז טבעי נוזלי (גט"ן) ישראלי ב-26% ולכן הוא מגיע בימים אלה לכ-850 מיליון רגל מעוקבת ביום. המקור ציין כי ממוצע ייבוא הגט"ן מישראל בחודש מאי הגיע ל- 1.15 מיליארד רגל מעוקבת ביום.

אותו מקור ייחס את הירידה באספקה מישראל להתחממות מזג האוויר, דבר שמגביר את הביקוש לחשמל בישראל, ולכן גם את צריכת הגט"ן בשוק המקומי.

עקב הקיצוץ מישראל והמחסור בגט"ן במצרים, החליטה הממשלה בקהיר כי לאחר חג הקורבן (בשבוע הבא) תופסק אספקת החשמל למשך שעתיים לסירוגין לאזורים השונים במדינה. החלטה זו מעוררת זעם בציבור המצרי דבר שבא לידי ביטוי ברשתות החברתיות...
המופתי המסית עושה זאת שוב
בעבר כתבתי לכם על ההסתה של המופתי של עומאן כנגד ישראל ועכשיו הוא עושה זאת שוב. בציוץ שלו ב-X, כתב אחמד בן חמד אל-חלילי, לכל המוסלמים "להוציא את כספיהם החופשיים כדי לספק לפלסטינים בעזה מזון ונשק".
"אהדתנו העמוקה, תנחומינו החמים ותפילותינו הכנות נשלחות לעם הפלסטיני האחווי, במיוחד לתושבי עזה, על הסבל הגדול שפקד את כולנו כתוצאה מהבוגדנות הציונית הברברית, שביצע בעזה היקרה וגבתה את חייהם של גברים, נשים וילדים", הוא כתב ליותר מחצי מיליון עוקביו.

יצוין שמשרת המופתי בעומאן כמו בכל מדינה ערבית היא משרה ממשלתית. לאור שתיקת השלטונות, לא מפתיע שעומאן נחשבת יעד אפשרי להנהגת חמאס אם זו תגורש מעומאן.

קצת מדהים לחשוב שלעומאן תדמית של מדינה מתונה, שבעבר פתחה משרד אינטרסים בתל אביב ואף אישרה לפני המלחמה באוקטובר את פתיחת המרחב האווירי שלה לטיסות אל ישראל וממנה.
ממה הופתע חיזבאללה עד כה?
עיתון ערבי מצטט גורמים בלבנון שמנסים לסכם את המלחמה עד כה מבחינת חיזבאללה והאתגרים בהם נתקל ב-8 החודשים האחרונים. בכתבה יש קונצנזוס שחיזבאללה הופתע ממידת החדירות המודיעינית דבר הבא לידי ביטוי בחיסולים הרבים של אנשיו.

הפעיל המתנגד לחיזבאללה, עלי אלאמין, אמר: "האתגר הבולט ביותר שעומד בפני חיזבאללה הוא שהעימות יהפוך למלחמה כוללת שהוא לא רוצה בה בהינתן שמלחמה כזו תוביל לשינוי גדול שלא ניתן לצפות את ההשלכות שלו". עוד הוסיף: "החשיפה הביטחונית אתגר מהותי נוסף העומד בפניו, במיוחד שהעימות המתמשך חשף יכולת ישראלית חסרת תקדים להרוג חלק גדול מהקאדרים הצבאיים והטכניים של חיזבאללה, באופן שמראה את עומק החשיפה המודיעינית שלא היה צפוי מבחינתו". אלאמין הוסיףי שההרס האדיר בדרום לבנון ערער את אמון המקומיים בחיזבאללה שהבטיח להם שימנע תקיפות צה"ליות.

חליל אלחלו קצין לבנוני בדימוס סבור ש"הקושי הבולט ביותר עמו מתמודד (חיזבאללה) במלחמה זו בא לידי ביטוי בחיסולים הרבים ובתקיפת מתקניו בדרום". אלחלו הזכיר גם את העדיפות הברורה של כוח האש הישראלית כאתגר עבור חיזבאללה.
מה חושבים במרוקו על נורמליזציה בין ישראל למדינות ערב?
סקר שפורסם באחרונה לגבי מרוקו מגלה כי התמיכה בנורמליזציה בין ישראל למדינות ערב צנחה לשפל וזאת על רקע המלחמה ברצועת עזה. רק מיעוט קטן במרוקו (13%) אמר כי הוא "תומך" או "תומך מאד" בנורמליזציה של היחסים בין מדינות ערב וישראל. לשם השוואה, בשנת 2022, שלושה מתוך עשרה מרוקאים (31%) אמרו שהם בעד נורמליזציה.

לשאלה כיצד הם רואים את המלחמה ברצועת עזה השיבו 26% מהמרוקאים כי מדובר ב"טבח", 24% השיבו כי מדובר במלחמה, 14% סבורים שמה שקורה ברצועה הוא "רצח עם" ואחוז דומה הגדיר את המלחמה בעזה כ"הרג המוני".

לגבי הפתרון לסכסוך הישראלי – פלסטיני, פחות מרבע (22%) סבורים שממשלת ישראל מחויבת לפתרון שתי המדינות. בערך מחצית מהמרוקאים (47%) השיבו שממשלת ישראל אינה מחויבת כלל לפתרון שתי המדינות.

לעומת זאת, שישה מתוך עשרה (58%) מרוקאים סבורים שההנהגה הפלסטינית מחויבת במידה רבה או בינונית לפתרון שתי המדינות בעוד 56% סבורים כי הציבור הפלסטיני מחוייב לפתרון זה.
הוכחה למה הכתובת היא ממשלת לבנון ולא חיזבאללה בלבד...
חיזבאללה ביצע הבוקר את המטח הגדול ביותר שלו ליום אחד מאז המלחמה ב-2006 אבל בתוך לבנון הזעם מצד מתנגדי הארגון הולך וגדל. כל זה קורה אחרי שממשלת לבנון אישרה פיצוי בשווי 20,000 דולר ל-50 משפחות של לוחמי חיזבאללה שחוסלו על ידי צה"ל (בסך הכול אושר פיצוי של 1 מיליון דולר ובקרוב צפוי אישור למשפחות נוספות של חיזבאללה).

בלבנון נדהמים מההחלטה הזו וטוענים שחיזבאללה לא ביקש את רשותה של הממשלה להיכנס לעימות עם ישראל ב-7 באוקטובר ולכן אין לו זכות לבקש ממנה כספי ציבור. "העם הלבנוני משלם מיסים ואגרות כדי לפצות את לוחמי חיזבאללה בתקופה שבה הכלכלה שלנו קורסת ואנשי צבא לבנון לא מקבלים את משכורתם על בסיס קבוע", הצהירה ע'אדה איוב, חברת פרלמנט המתנגדת לחזבאללה.

בנוסף גורמים בלבנון טוענים שהפרלמנט צפוי לדון בקרוב בהצעת חוק שתיתן פטור ממיסים לתושבי הדרום עקב המלחמה. בלבנון מעריכים כי 700 בתים נהרסו כליל עד כה בדרום לבנון ועוד אלפים ניזוקו.

לסיכום, במקרה של מלחמה עתידית הכתובת מבחינת ישראל היא ממשלת לבנון שממשלתה מתעדפת תשלום לחיזבאללה למרות שקופתה מרוקנת...
הבריחה הגדולה ממצרים...
אם לשפוט לפי התנהלות המגזר העסקי במצרים, הוא אינו מאמין בעתיד הכלכלי של המדינה. במהלך הרבעון הראשון של 2024, כ-30% מרשייונות העסקים שהנפיקה סעודיה (950 מתוך 3,157) היו עבור חברות מצריות. כלומר, אנשי העסקים המצרים מוציאים את ההון שלהם מהמדינה כשבעיקר הדברים אמורים לענפי הקבלנות והנדל"ן. גם סטארטאפים מצריים עושים רילוקיישן למפרץ. חוץ מסעודיה, בעלי חברות מצריות מעדיפים להוציא את מרכז העסקים שלהם למספר מדינות באפריקה בהן יש תנופת בנייה ופיתוח.
בריחת ההון אינה הצרה היחידה של מצרים. אתמול הודיעה החברה הגרמנית האפאג לויד כי היא אינה צופה שתנועת הספנות העולמית תחזור בקרוב לסדרה בתעלת סואץ. בשנה שעברה הכניסה תנועת הספנות לקופה המצרית 9.4 מיליארד דולר. אבדן ההכנסות הזה וגם מתיירות יוצרים עננה כבדה מעל כלכלת מצרים...
מה הבטיחה ארה"ב ללבנון אם תושג הפסקת אש?
שר האנרגיה הלבנוני ווליד פיאד משוכנע שבמים הכלכליים של לבנון יש גז, אך "פוליטיזציה" והמלחמה מונעים התקדמות בנושא גילויו. "סטטיסטית, אני מאשר שיש גז בלבנון, אבל למה לא בוצעו קידוחים במקומות אחרים ומתי יתבצעו שוב הקידוחים? מתי טוטאל תמסור לנו את הדו"ח שלה? כל העניינים האלה נתונים לפוליטיזציה כלשהי", הוא אמר השבוע בראיון. כידוע טוטאל הצרפתית ביחד עם קטר אנרג'י ו-ENI האיטלקית ביצעו קידוח בבלוק 9 לאחר הסכם הגבול הימי עם ישראל אך לא מצאו כמויות גז מסחריות. הן עדיין לא הגישו דו"ח רשמי לממשלת לבנון על הממצאים.

לקונסרציום הצרפתי – קטרי – איטלקי יש התחייבות לבצע עוד קידוח במים הלבנוניים אך הוא טרם עשה זאת. לפי השר הלבנוני, אם לא יתבצע קידוח עד מאי 2025, הרישיון של הקונסרציום הזה יישלל.

פיאד רומז כי ממשל ביידן הבטיח לסייע ללבנון לחפש גז אם המלחמה בין חיזבאללה לישראל תסתיים. "המתווך האמריקני עמוס הוכשטיין בירך על פרויקטים כלכליים שיוכלו לסייע ללבנון. הדיפלומטיה האמריקאית תקל על העניין הזה, אך לא לפני הפסקת אש", אמר השר הלבנוני.
נמצא התחליף לקטר?
מקורות בעיראק טוענים כי ארגון חמאס עומד לפתוח ביומיים הקרובים משרד בבגדאד שמוגדר "משרד תקשורת ומידע". לפי חלק מהדיווחים, המשרד כבר נפתח אם כי ממשלת עיראק שותקת ואינה מאשרת או מכחישה את הידיעה. המשרד החדש של חמאס יפעל משכונת רדוואניה, בחלק המערבי של הבירה העיראקית, לא הרחק משדה התעופה הבינלאומי של העיר. בימים האחרונים נפוצו גם ידיעות כי חמאס מבקש לפתוח מחנה אימונים לאנשיו בעיראק.

פתיחת המשרד בעיראק מגיעה על רקע הידיעות כי קטר שוקלת לסגור את משרדי ארגון הטרור בתחומה. הבחירה בעיראק היא מעניינת. אמנם המדינה הזו מושפעת מאיראן אך שומרת גם על קשרים הדוקים עם ארה"ב. כמו כן, עיראק היא מדינה בעלת רוב שיעי ובעבר כבר "הסתבך" בעניין זה במקרה של המשרדים בסוריה (משטר עלאווי שנתמך על ידי הציר השיעי)
סנקציות על תעשיית הכטב"מים האיראנית? לא ממש...
הסנקציות שהכריז הממשל האמריקאי בשנת 2022 על תעשיית הכטב"מים של איראן לא ממש נאכפות. איראן אינטרנשיונל מצטט נתונים מהמכס האיראני ולפיו בין מרץ למאי השנה ייבאה איראן "חלפים לכלי טיס" בשווי 10 מיליון דולר. בין מקורות הייבוא ניתן למצוא את סין, תאילנד, טורקיה, רוסיה, האמירויות וגם את ארה"ב.... במקביל דיווחה איראן בתקופה הנדונה על ייצוא חלפי כלי הטיס בשווי 4 מיליון דולר לונצואלה.

מובן שהנתונים שמפרסמת איראן חלקיים ולא משקפים את העיסוק המסיבי שלה בייצור כטב"מים ובייצוא שלהם לרוסיה ולשאר הארגונים המסונפים לה באזור. זוהי עוד הוכחה שאיראן מצאה שיטות לעקיפת הסנקציות ולהעלמת עין מצד המערב.
2024/06/16 06:03:44
Back to Top
HTML Embed Code: