Telegram Group Search
زنده یاد استاد شاپور امانی
@ardabilian
🔹 حاج شاپور امانی
در سال 1325 در محله حاجی قهرمان اردبیل  و در خانواده ای مذهبی و عاشق اهل بیت (ع) به دنیا آمد. پدرش کارمند شهرداری اردبیل بوده و از حسینیان اردبیل و رئیس محله حاج قهرمان بودند .استاد شاپور امانی از سال 1336 یعنی از 11 سالگی نوحه خوانی را شروع کرده است . بنا به گفته استاد مرحوم پدرش مشوق اصلی او برای نوحه خوانی بوده است . استاد و مربی حاج شاپور امانی  در نوحه خوانی مرحوم میرزا محمد تمدنی بنیانگذار هیئت عباسی و از مشهورترین نوحه خوانان و حسینیان اردبیل بوده است .حاج شاپور امانی جزوه آن دسته مداحان و نوحه خوانی می باشد که به ردیف ها و دستگاههای موسیقی اصیل  آشنا بوده و در مداحی ها از آن بهره می گرفت . حاج شاپور امانی در محله های محمدیه ، اوچدکان ، طوی ، سرچشمه ، گازران ، نواب صفوی ، ملا هادی ، آقا کاظم ، زینال ، علییه ، منصوریه ، چراغعلی ، کوچه علی ، حسینیه میرزاده خانم ، قاسمیه ، یساول و پیر مادر اردبیل و در تهران و حتی در شهر باکو نوحه خوانی کرده است . مرحوم استاد حاج شاپور امانی در سال 1393 دارفانی را وداع گفت .
@ardabilian
💠زندگینامه شهید مدافع حرم:هاشم دهقانی نیا

@ardabilian
shahid dehghani nia
Reza tavakoli
💠زندگینامه شهید مدافع حرم:هاشم دهقانی نیا
🔘گوینده:رضا توکلی
@ardabilian
💠زندگینامه شهید مدافع حرم:هاشم دهقانی نیا
🔘گوینده:رضا توکلی
@ardabilian
معرفی استاد محمد تقایی به عنوان پیرغلام ملی در آیین اختتامیه اجلاسیه بین المللی پیرغلامان در بندرعباس
@ardabilian
🔹استاد محمد تقایی
در سال 1319  ودر محله حاجی قهرمان اردبیل  و در خانواده ای مذهبی و عاشق اهل بیت (ع) به دنیا آمد. هفت سال بیشتر نداشت که پا به پای پدر در مجالس وعظ و روضه عاشورایی را تجربه کرد .این پیر غلام حسینی بیش از 50 سال است که با سروده هایش عزاداران حسینی را میزبان طبعی می کند که عاشورا در تک تک کلماتش جریان دارد . غالب آثار و کتابهای استاد محمد تقایی که شامل یازده جلد است اشعار مرثیه شکل می دهد . عناوین کتابهای استاد محمد تقایی عبارت است از : یادگار تقایی ، افکار تقایی ، سریر عشق ،  صلای عشق ، برگ سبز تقایی ، نماز عشق ، سفیر عشق ، شمیم عشق ، نسیم عشق ،در حریم بیضا  به زبان آذری و شقایق خونی به زبان فارسی . استاد  کتاب جدید ی را با نام  در حریم عشق در مرحله چاپ دارند . استاد تقایی از محضر شاعران بلند آوازه حسینی اردبیل همچون مرحومین غمگین ، ناطق ، صدر الممالکی ، نخستین ، شایق و تاج الشعرا یحیوی بهره برده است . استاد در سرودن اشعار خود از منابع و کتب های تاریخی و معتبر همچون بحار الانوار و معراج السعاده و غیره استفاده می کند .
@ardabilian
عسگر شاهی
@ardabilian
🔹استاد عسگر شاهی زاده متخلص به شاهی
 
در سال 1325 هجری شمسی در محله تازه شهر اردبیل به دنیا آمد. به گفته خود ایشان، حضور در همسایگی تاج الشعراء یحیوی و نیز خاندان معظم موذن زاده اردبیلی، موجبات علاقه استاد را به اهل بیت عصمت و طهارت را بیشتر کرد؛ همچنین شرکت در مجالس و محافل تاج الشعراء یحیوی و الهام گرفتن از بیان قدرتمند این شاعر بلندآوازه و افتخار سینه زنی در محضر ایشان و از طرف دیگر، حضور در مجالس استاد سلیم موذن زاده اردبیلی، از جاذبه های اساسی میل استاد شاهی به عالم شعر مراثی گردید.

انس ایشان به گلستان، کلیله و دمنه، اشعار سعدی و حافظ از همان دوران دبستان او را به طرف ادبیات فارسی جلب و جذب کرد.

استاد شاهی تحصیلات خود را تا مقطع دیپلم  در ادربیل به پایان رساند و  موفق شد در رشته علوم تربیتی تحصیلات دانشگاهی خود را در تبریز ادامه دهد و گواهینامه کارشناسی خود را در این رشته با موفقیت کسب نماید. ایشان سپس به اردبیل عزیمت می کنند و با توجه به ذوق و قریحه و استعداد سرشار در زمینه ادبیات، عرفان و فلسفه، مطالعات شخصی خود را در این زمینه ها ادامه می دهند و به سطوح بالایی از این علوم دست می یابند و با نوشتن کتاب  «تا قاف اندیشه» در 4 جلد در شرح عرفانی و فلسفی اشعار حافظ، گروه ادبیات فارسی دانشگاه تهران را بر آن می دارد تا ضمن صدور مجوز برای این کتاب وزین، در مورد این اثر اینچنین نویسند: این کتاب می تواند در سطوح کارشناسی ارشد و دکتری، جزء کتب موازی مأخذ سودمند باشد.
این شاعر با نگرشی نو به رستاخیز عاشورا و با رعایت دقیق موازین ادبی، در ساختن و پرداختن وجوه عرفانی و اجتماعی قیام مولی دو مجلد دفتر شعر به نام «دولت بیدار» و «شرح بی نهایت» به جامعه مولا دوستان تقدیم کرده است. آقای دکتر بهروز ثروتیان شارح پنج گنج نظامی در نقد و بررسی کتاب دولت بیدار ایشان می نویسد: «این شاعر خود ساخته گاهی با سعدی و زمانی با معجز شبستری کوس برابری می زند...» شعرش خواننده می خواهد تا زبان به تحسین و تحبیب بگشاید. افسوس که فرصت بازنگری و نقد منصفانه نیست شاهی از برکت تدریس در تما شاخه های ادبیات فارسی در دبیرستانها و دانشگاههای استان، حدود 40 سال نیز به سرودن غزلیات و قصاید فارسی در موضوعات عرفانی و اخلاقی پرداخته و دیوانی آماده کرده است. ایشان طی قراردادی با رایزنی فرهنگی ایران در باکو به شرح 3 جلدی اشعار فضولی به زبان ترکی پرداخته که جلد اول در آن در کشور آذربایجان چاپ و نشر شده است.
از اشعار وی می‌توان به شعر زیر اشعاره نمود: مگو که هستم و منت بر وجودم من اگر نبود حسین علی نبودم من زبان من نه فقط نغمه ساز دولت اوست که در مدیحت او مو به مو سرودم من اگر به کوه بگویی حسین هو شنوی هزار مرتبه این گفتم و شنودم من جهود و مشرک اگر یا حسین میگویند غلام مشرکم و نوکر جهودم من منیم گؤزوم قالا خاکه حسین قویا قدمین بو گؤزؤ خاک ائدرم عاقبت حسودم من دئنه حسین اؤزونو آت یانار اودا "شاهی" او آد یانار اودو باغ ائتمه سه یهودم من
استاد شاهی در حال حاضر در شهر اردبیل به فعالیت های ادبی و نویسندگی خود ادامه می دهند. به منظور تجلیل از مقام شامخ هنری، ادبی و فرهنگی استاد شاهی زاده اردبیلی همایش نکوداشت وی در خرداد ماه سال 91 برگزار شد.

@ardabilian
استاد ناصر جعفری
@ardabilian


🔹استاد ناصر جعفری بازیگر تئاتر ، رادیو و تلویزیون اردبیل
‌‎

ناصر جعفری در سال ۱۳۲۵ در محله باغمیشه اردبیل به دنیا آمد.
وی فعالیت هنری اش را از دوران مدرسه و در رشته تئاتر آغاز کرد. او در دوران جوانی به گروه تئاتر بابک پیوست و به همراه مرحوم حسن نجفلو، مرحوم داود جلایی، حبیب نجفلو، فضلعلی درگاهی و دیگران به صورت جدی به فعالیت‌های هنری اش ادامه داد. همچنین او در بسیاری از جشنواره‌های تئاتر به عنوان داور و کارشناس حضور داشت.
وی همچنین از سال ۱۳۷۴ با رادیو اردبیل نیز به صورت مستمر همکاری کرد و به عنوان نویسنده، بازیگر، مشاور کارگردان، کارگردان، کارشناس نمایش و گوینده فعالیت نمود، ایفای نقش در بیش از پانصد نمایش رادیویی از جمله نمایش‌های رادیویی فاخری چون ایلقار، مارال، دست بابا، آتا، شیدا، پنجره، معرکه، بنام و ... جز کارنامه درخشان اوست.
این بازیگر پیشکسوت و هنرمند بااخلاق و فروتن اردبیلی، در فیلم‌ها و سریال های همچون منظومه ۷۲ خورشید، حلقه وصل، هویت پنهان، سایه‌ای در تاریکی، دؤرد دیوار، بیزیم آپارتمان، آتش سرد، هتل قوجالار، ققنوس، واپسین کوچ و در تله تئاتر‌های کوی معرفت، سالکان و به گل نشستگان نقش‌های ماندگاری را از خود برجای گذاشته است.
به پاس خدمات هنری ایشان، اردیبهشت ماه امسال در تهران طی مراسمی در سطح ملی از وی تجلیل شد.
او کارمند بازنشسته مخابرات بود و از او سه فرزند به یادگار مانده است.
استاد ناصر جعفری روز شنبه ۸ آبان ۱۳۹۵ دارفانی را وداع گفت.
روحش شاد و یادش گرامی
@ardabilian
آیت‌الله العظمی موسوی اردبیلی
@ardabilian
🔹آیت الله العظمی سید عبدالکریم موسوی اردبیلی
او در ۸ بهمن ۱۳۰۴ در شهر اردبیل به دنیا آمده‌ است. پدرش میرعبدالرحیم، روحانی بود و مادرش را در کودکی از دست داد.
وی تحصیلات خود را در دوران کودکی و در مکتب‌خانه آغاز نمود و در سال ۱۳۱۹ وارد مدرسه علمیه ملاابراهیم در شهر اردبیل شد.
در دورانی که وی وارد مدرسه طلبگی گشت این مدارس به علت اقدامات رضا شاه رونق چندانی نداشتند و مثلا در همان زمان فقط چهار طلبه در آن مدرسه درس حوزوی می‌خواندند. بعد از اینکه متفقین خاک ایران را اشغال نمودند و رضاشاه برکنار شد رونق این مدارس بیشتر شد و در نتیجه آیت الله موسوی اردبیلی در همان مدرسه مشغول تدریس شد.
وی در سال ۱۳۲۲ برای خواندن درس حورزوی در مراتب بالاتر وارد شهر قم شدند و حدوداً سه سال در این شهر اقامت گزید. وی در قم شاگرد کسانی چون آیت الله حائری، آیت الله گلپایگانی،آیت الله خوانساری بود.
او در ۱۶ آبان ۱۳۲۴ همراه با یکی از همشهریانش که وی نیز همراه او در قم طلبه بود به طرف نجف در عراق حرکت کردند و از اروندرود و با قایق به عراق رفت. در نجف وی همراه با همسفرشان به مدرسه «سید» رفتند و حدودا دو سال در نجف اقامت داشت. بعد از مدتی جو سیاسی عراق بهم ریخت و همزمان نامه‏ای نیز حاکی از بیماری پدرش به دست وی رسید و همهٔ این رویدادها باعث شد که وی همراه با دو تن دیگر از دوستانش به قم بازگردد. نخست تصورش بر این بود که دوباره به نجف برای ادامه تحصیل باز خواهد گشت، اما این گونه نشد. وی در قم فعالیت خود را در حوزهٔ علمیهٔ قم ادامه داد و حتی در انتشار مجله‌ای در قم به نام «مکتب اسلام» نیز سهیم بودند.
وی در سال ۱۳۳۹ به علت بیماری و ضعف به توصیه پزشکان مجبور به مراجعت به اردبیل به طور موقتی شد و فعالیت‌هایی در اردبیل انجام داد که به علت نیمه‌کاره ماندن این فعالیت‌ها تا سال ۱۳۴۷ در اردبیل ماند، تا این کارها به پایان برسند. فعالیت‌های وی در بازگشت به اردبیل شامل بازسازی مدارس، تدریس علوم حوزوی و همچنین تصمیم به احداث یک کارخانه بود که شاه جلوی آن را گرفت.
وی در اردبیل فعالیت‌های سیاسی نیز انجام داد، به طور مثال یکی از این فعالیت‌های سیاسی او در زمان جنگ شش روزه اعراب و اسراییل بود که در آن زمان حکومت ایران از اسراییل حمایت و بر ضد اعراب خبر منتشر می‌کرد، که آیت الله موسوی اردبیلی در منبرهای خود به حمایت از اعراب سخنرانی نمود، که باعث شد که حکومت تصمیم به دستگیری وی بگیرد. هرچند به خاطر اعتصاب بقیهٔ روحانیون از این کار منصرف شد و به یک تذکر اکتفا نمود.
یکی از آثار وی که در اردبیل انتشار یافت کتاب «جمال ابهی» بود که در پاسخ به اظهارات بهائیان نوشته شده بود. زیرا شهر اردبیل به خاطر مسائلی چون حضور یکی از هجده نفر از پیروان اولیه علی محمد باب که شخصی به نام ملایوسف اردبیلی بود و بهائیان وی را منتسب به روستای ملایوسف در نزدیکی اردبیل می‏ دانند، و یا وجود شخصی به نام امین ‏العلماء که در سال ۱۳۳۸ در اردبیل زندگی می‌کرد و بهائیان از وی به نام شهید بهائیت یاد می‌کنند، از این رو لزوم آگاه‌سازی در این زمینه‌ها را پیش می‌آورد.
وی در سال ۱۳۴۷ به خاطر فشارهای حکومت تصمیم به مهاجرت به تهران می‌گیرد و برای اینکه دولت متوجه تصمیمش نشود، به بهانهٔ کمک به زلزله‌زدگان مشهد از اردبیل خارج می‌گردد، و به تهران می‏ رود. در اوایل انقلاب وی رئیس دستگاه قضایی کشور بود و وظیفه تدوین قوانین کیفری، جزائی و حقوقی دادگستری و انطباق آن‌ها با موازین شرع و فقه اسلامی را داشت. وی در سال ۱۳۶۸ در پی فوت امام خمینی به قم رفت و تا اکنون نیز در این شهر اقامت دارد. یکی از اقدامات وی در مراجعت به قم تاسیس دانشگاه مفید می‏ باشد.
 آثار
فقه القضاء دو جلد
فقه الحدود والتعزیرات‏
فقه الدیات‏
فقه القصاص
فقه الشرکة والتأمین
فقه المضاربة
فقه الشهادات
حاشیه بر خیارات مکاسب
یک دوره کامل اصول فقه
تقریرات دروس آیات عظام حکیم و خوئی» در فقه و اصول
الرسائل الفقهیة (مشتمل بر بحثهای: ربا، تلقیح مصنوعی، ذبیحه اهل کتاب، ...)، مقالاتی در تفسیر قرآن‏
اخلاق ، چهار جلد اقتصاد
یک دوره اقتصاد اسلامی بر اساس کتاب و سنت
جمال ابهی (در رد بهائیت)
رساله عملیه‏
مناسک حج‏
نهج الرشاد (رساله عملیه به زبان عربی)
مناسک الحجّ -به زبان عربی
استفتاآت‏
آیت الله العظمی سید عبدالکریم موسوی اردبیلی  از مراجع تقلید ایرانی شیعه‌ است.
در پیش از انقلاب اسلامی او به اداره و سرپرستی روحانیت اردبیل، عضویت هیئت مدیرهٔ مجلهٔ «مکتب اسلام»، تدریس، و تألیف مشغول بود. از مشاغل و مسئولیت‌های او پس از انقلاب اسلامی می‌توان به، عضویت در شورای انقلاب، عضویت در مجلس خبرگان، دادستانی کل کشور، رئیس دیوان عالی کشور، مسئولیت اجرای فرمان شش ماده‌ای امام خمینی، اشاره کرد
آیت الله العظمی عبدالکریم موسوی سوم آذر ۹۵ دار فانی را وداع گفت
روحش شاد
استاد سلیم موذن زاده اردبیلی
@ardabilian
🔹استاد سلیم مؤذن‌زادهٔ اردبیلی
در سال ۱۳۱۵ خورشیدی و در محله تازه شهر اردبیل زاده شد. پدرش شیخ عبدالکریم مؤذن‌زادهٔ اردبیلی نخستین مؤذن رادیوی ایران است و برادرش مرحوم رحیم مؤذن‌زادهٔ اردبیلی نیز از مؤذنان نامی جهان اسلام بود.
وی بطور متوسط روزانه پنج ساعت از عمر خود را صرف مداحی کرده و بیش از دو هزار عنوان نوار کاست مربوط به برنامه‌های او از زمان پیدایش ضبط صوت تاکنون به زبان‌های ترکی، فارسی و عربی موجود است. صدای گیرا در خانوادهٔ موذن زاده اردبیلی موروثی بوده و همه فرزندان و نوادگان مرحوم شیخ فرج این موهبت الهی را از او به یادگار برده اند.
شیخ فرج، پدربزرگ سلیم موذن زاده اردبیلی، قدیمی ترین موذن کشور است که اطلاعات مختصری از وی موجود می‌باشد.
به گفتهٔ سال خوردگان، صدای اذان وی را ساکنان روستاهای واقع درحاشیه سه فرسنگی شهر اردبیل سحرگاهان از بام مسجد زینال در مرکز شهر می شنیده‌اند.
شیخ عبدالکریم، فرزند شیخ فرج هم نخستین موذن درایران است که نوای اذان دلنشین او شهرت جهانی دارد.
شیخ عبدالکریم در سال ۱۲۷۳ خورشیدی در محلهٔ " تازه شهر" اردبیل به دنیا آمد و تا سال ۱۳۲۱ خورشیدی نوای توحیدی او از منارهٔ مسجد میرزا علی اکبر این شهر به گوش می‌رسید.
نعیم، سلیم، رحیم، محمود و داود پنج فرزند او نیز از مداحان اهل بیت و موذن‌های مشهور جهان اسلام هستند . شادروان رحیم موذن زاده اردبیلی نیز که اذان بی مانند او در دستگاه بیات ترک درفهرست آثار معنوی ایران به ثبت رسید چند سال قبل براثر بیماری دعوت حق را لبیک گفت.
استاد سلیم، دربارهٔ پدرش می‌گوید: او در سال ۱۳۲۱ خورشیدی به قصد زیارت بارگاه ملکوتی امام رضا عازم مشهد مقدس می‌شود و در بین راه شبی را در منزل یکی از دوستان خویش درتهران سپری می‌کند. ازآنجایی که شیخ عبدالکریم عشق موذنی داشته سحرگاه به پشت بام منزل واقع درخیابان عین الدوله رفته و ندای توحیدی اذان را سر می‌دهد.
امام جماعت وقت مسجد سلطانی (مسجد امام فعلی) صدای اذان او را از دور شنیده و قبل از ظهر سراغ او را از تمام خانه‌های اطراف می‌گیرد.
به او می‌گویند که شیخی از اردبیل آمده و درخانهٔ "مطلب بلوری " میهمان است و با درخواست امام جماعت، ظهر همان روز " شیخ عبدالکریم " در پشت بلندگوی مسجد قرار گرفته و نوای ملکوتی " اشهدان لااله الاالله " را به گوش مردم می‌رساند.
او پس از بازگشت از زیارت مشهد در تهران ماندگار شده و موذن مسجد سلطانی می‌شود بطوریکه تا سال ۱۳۲۹ خورشیدی که دارفانی را وداع گفت صدای اذان وی روزی سه بار از رادیو واقع در میدان ارک تهران پخش می شده است.
سلیم، صدای خوب در مداحی را از رشته‌های هنری ظریف توصیف می‌کند که ملاحت، زیر و بم آهنگ، ادای کلام و تحریرهای مناسب لازمه این هنراست.
وی که خود علاوه برحفظ روش‌های قدیمی، سبک‌های جدیدی با اصالت فرهنگی را در نوحه خوانی و مداحی ابداع کرده است
او می گفت :صدای من در برابر صدای پدرم مانند قطره‌ای است درمقابل دریا.
استاد سلیم موذن زاده سال 91 در همایش پیرغلامان حسینی در مصلی اردبیل علاوه بر زبان ترکی ،فارسی وعربی به زبان انگلیسی هم مداحی کرد.
موذن‌زاده با معرفی خود به عنوان نوکر پیر آستان اهل بیت (ع )می‌گفت:
حنجره من یک موهبت الهی و وقف سیدالشهدا (ع ) است و استفاده از آن در زمینه‌های غیر از این صحیح نیست.
استاد سلیم موذن زاده دوم آذر ۹۵ دارفانی را وداع گفت .
روحش شاد و یادش گرامی باد

@ardabilian
استاد داوود طیب زاده
@ardabilian
 

🔹استاد داوود طيب زاده شاعر پر آوازه مشگين شهر دبير بازنشسته آموزش و پرورش در سال 1321 متولد شد و پس از اتمام تحصيلات مقدماتي در سال 1340 از دانشسراي مقدماتي  تبريز فارغ التحصيل شده است.  وی از 16 سالگي شروع به سرودن شعر ادبي كرده و در سال 1350 به دانشگاه تبريز راه يافته و ضمن تحصيل در دانشگاه با راديو و تلويزيون آن روزگار در تهيه برنامه هاي ادبي همكاري نزديك می کند و نزدیک به 28 سال تدریس عربی کرده است و علاوه بر حفظ کلام الله مجید به تفسیر این کتاب آسمانی به صورت شعر و نثر کرده است نهج البلاغه را با تمام مشکلاتش به نثر کشیده و روایات موجود در آن را به صورت نثر و شعر به نظم درآورده است . برنامه جدال ادبي  را در راديو تبريز  پايه گذاري كرده است. وي به عنوان دانشجوي ممتاز  شناخته می شد و به خاطر آن به راديو و تلويزيون معرفي می شود تحصيل در دانشگاه در شكوفايي استعداد خدادادي وي اثري به سزا داشته است. در عين حال كه مريد خواجه حافظ شيراز بوده بعضي از غزليات او را در تضمين و استقبال كرده و براي اولين بار در ايران اسلامي ديوان خواجه را كه 495غزل مي باشد به ترکی ترجمه کرده است و به طرز زيبايي با رعايت امانت ادبي آنچنان به نظم كشيده  كه در زبان تركي همان ملاحت و شيريني حفظ گرديده است. وي مدعي است كه كار ترجمه مستلزم قدرت تجزيه و تحليل آشنايي و تسلط كامل به زبان عربي و لغات و فنون ادبي صنايع لفظي و معنويت قدرت بيان و طبع روان يكي ديگر از شرايطي است كه بايد يك اديب و شاعر مترجم داشته باشد طيب زاده در غزليات عشقي و عرفاني ودر قصايد از سعدي و ثنايي غزنوي متاثر است بطوري كه در غزليات عرفاني  مريد خواجه حافظ شيرازي است در قصايد عرفاني  از ثنايي الهام گرفته و در قصايد مدحيه به شكايت از روزگار از جدش خاقاني شيرواني  كه اغلب اشعار طيب  در زبان فارسي  و عربي و چون جنبه هاي عرفاني  داشته مستلزم شرح بيان بوده است.ايشان با مطالعه صدها كتاب عرفان تاريخ تصوف و عرفان اسلامي كتابي را در دو هزارو سيصد صفحه به طريق علمي نگاشته است. آثار استادطيب زاده به این شرح است :ديوان غزليت فارسي و عربي طيب 1033 شعر و 45 قصيده در جلد اول، جلد دوم ديوان غزليت شامل 600غزل عشقي و عرفاني ، غزليت آذري جلد اول شامل 160غزل عشقي و عرفاني، جلد دوم غزليات آذري شامل 170غزل ، ديوان قصايد طيب 500قصيده ، ترجمه تفسير ديوان حافظ 495 غزل، بهار الادب مثنوي فارسي  شامل 600صفحه، نظم اوامر جهان مطاع حضرت علي از نهج البلاغه ، كتاب تاريخ تصوف عرفانن اسلامي در 2000 صفحه  بصورت دايره المعارف.

@ardabilian
رضا سید حسینی
@ardabilian
🔹رضا سید حسینی، از پژوهشگران و مترجمان گرانمایه ایران، مهرماه سال 1305در اردبیل متولد شد. در مدرسه پست و تلگراف تهران به تحصیل در رشته ارتباطات دور پرداخت و سپس به پاریس رفت تا دانش خود را کامل کند. پس از آن هم در دانشگاه یو اس سی آمریکا در رشته فیلم سازی به تحصیل ادامه داد. با آنکه رشته تحصیلی و زمینه حرفه ای سیدحسینی فنی بود، اما طبع لطیف و شوق ادبیات از کودکی در فطرت وی وجود داشت، چنانچه خود او نیز جایی به این نکته اشاره کرده: "همواره قلم در زندگی من حضور جدی و پر رنگ داشته است. " به گونه ای تضاد آمیز آنچه به این طبع نوشتن مجال بروز داد، نه کنار آب و پای بید، که هجمه روس ها به آذربایجان بود، چه آن ها مجلاتی را به همراه آوردند که به ترکی ترجمه شده بود. از درون همین مجلات بود که سیدحسینی نخستین قطعه انتخابی خود را به فارسی برگرداند و این بارقه قلم زدن در زندگی او درخشش گرفت. در آن زمان او در سنین نوجوانی به سر می برد. از این رو مدت ها پیش از پایان تحصیل، در سنین نوجوانی ترجمه را از زبان مادری یعنی ترکی آذری و نیز ترکی استانبولی آغاز کرد.

پس از آن نزد دکتر ناتل خانلری، عبدالله توکل و نیز حسین پژمان بختیاری، تصنیف سرای عصر قاجار و از نوادگان قائم مقام فراهانی به فراگیری زبان فرانسه پرداخت. بختیاری مدیر مدرسه سیدحسینی بود که در تشویق او فروگذار نمی کرد. توکل نیز با خرید کتاب های دست دوم به زبان فرانسه و تعریف داستان آن برای آن ها به این اشتیاق دامن می زد. خود استاد در جایی می گوید اگر این دو در زندگی وی نبودند، او یک تکنسین باقی می ماند.
سیدحسینی پس از تحمل یک دوره طولانی بیماری سرانجام به دلیل عفونت ریه و ضعف عمومی 11 اردیبهشت ماه 88 در بیمارستان ایرانمهر تهران چهره در نقاب خاک کشید
@ardabilian
شیخ سعید اصغری نیاری
@ardabilian
2024/05/25 22:36:19
Back to Top
HTML Embed Code: