انجمن علمی ژرفا
📣 درباره‌ی جهان کپرنیکی •با همراهی وحید احمدی دانشجوی دکتری فلسفه، دانشگاه تهران •براساس کتاب ارنست کاسیرر Das Erkenntnisproblem in der Philosophie und Wissenschaft der neueren Zeit •تدارک نظام کپرنیکی: کوزانوس و داوینچی •نکاتی درباره‌ی شخصیت علمی کپرنیک…
‼️یادآوری

🔹 جلسه اول را برای آشنایی با دوره، به صورت رایگان می‌توانید شرکت کنید.

🔸برای ثبت نام و هماهنگی ورود به دانشگاه شریف برای شرکت در این دوره تا آخر امشب (سه‌شنبه) به آیدی @SalamZharfa پیام دهید.

🆔@Zharfa90
انجمن علمی ژرفا
🔰بوقلمون برتراند راسل 🔹 برتراند راسل مثالی دارد که به نام «بوقلمون استقرای برتراند راسل» معروف است. او در این مثال گوید: بوقلمون استقراگرا در اولین حضور خود در مرغ‌داری ملاحظه کرد که ساعت ۹ صبح به او غذا دادند. با این حال چون استقراگرای خوبی بود در قضاوت…
🔰 روش علمی (استقرا)

🔹... به راحتی می توان دریافت که در مورد قوانینی که به صورت استقرایی به دست می‌آیند، هرگز نمی توان به اعتبار آنها برای همیشه اطمینان کامل داشت. این به این دلیل است که یک قانون - دقیقاً به دلیل کلی بودن آن - به بی‌نهایت موارد منفرد اشاره دارد که به وضوح نمی‌توان همه آنها را با آزمایش، محک زد.

🔸 این به طور متعارف به صورت زیر بیان می شود: یک قانون طبیعی قابل تأیید نیست، اما قابل ابطال است. نتیجه آزمایشی منفرد که با یک قانون در تضاد باشد برای رد آن کافی است. اما چنین اظهاراتی از زمانی سرچشمه می‌گیرد که وظیفه فیزیک به عنوان یافتن حقایق ابدی تلقی می‌شد. از سوی دیگر، امروز در عصر تقریب ها زندگی می‌کنیم. آزمایشی که چیزی را «رد» می‌کند، لزوماً منجر به سقوط یک نظریه نمی‌شود، بلکه به تعریف مرزها و محدودیت‌های آن کمک می‌کند.

📚A Cultural History of Physics
👤Károly Simonyi
🔻صفحه ۱۵

#بریده_کتاب
#پیشنهادی_برای_خواندن

🆔 @Zharfa90
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔰مطلب از کانال پاد:

🎞️ ایده دانشگاه در اندیشه فیلسوفان غرب

به روایت:
دکتر احمد پاکتچی، دکتر حسین شهرستانی، دکتر مرتضی روحانی، دکتر رضا ماحوزی، دکتر محمدهادی محمودی و...

فیلسوفان مدرنیته چگونه به دانشگاه می‌اندیشیدند؟
فیلسوفان منتقد مدرنیته چه دیدگاهی نسبت به دانشگاه دارند؟
الگوی آلمانی و آمریکایی از دانشگاه هر کدام چه مسیری را دنبال نمودند؟
ما ایرانی‌ها با چه ادراکی با پدیده‌ی دانشگاه مواجه شدیم؟

برای پاسخ به سوالاتی از این دست از شما دعوت می‌کنیم ارائه‌های این رویداد را دنبال کنید.

🔰 خرید و دریافت کلیه‌ی صوت‌ها و ویدیوهای این رویداد به صورت یکجا از طریق این لینک.

#ایده_دانشگاه
#فیلسوفان_غرب

💡مرکز اندیشه‌ورزی و سیاست‌پژوهی پاد
ℹ️ @Paad_ir

🆔@Zharfa90
📜هدف از فیزیک دان بودن این نیست که چگونه بعضی چیزها را محاسبه کنیم.
هدف این است که اصولی را که بر طبق آن‌ها جهان کار می‌کند؛ بفهمیم.


📚 E. Witten; Superstrings: A Theory of Everything; p.98

🆔@Zharfa90
خبری در راه است ...

🆔@Zharfa90
🌀 گردهمایی بزرگ تاریخ علم

🔰 ارائه و گفت‌و‌گو

💠 از انقلاب علمی تا علم مدرن
👤 دکتر شانت باغرام

• عضو هیئت علمی دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف

💠از انقلاب علمی تا ورود علم جدید به ایران
👤 دکتر امیرمحمد گمینی

• عضو هیئت علمی پژوهشکده تاریخ علم دانشگاه تهران

📆 دوشنبه ۱۰ اردیبهشت
🕰 ساعت ۱۶:۳۰

🏛 دانشگاه صنعتی شریف، دانشکده فیزیک، طبقه منفی ۱، تالار جناب

🔗 جهت ثبت‌نام و شرکت در برنامه، این فرم را پر کنید. (جهت ثبت نام تا یکشنبه شب فرصت دارید).

🔻 گردهمایی را به دیگران نیز اطلاع‌رسانی کنید.
جهت هر گونه سوال با آیدی @SalamZharfa در ارتباط باشید.

🆔@Zharfa90
انجمن علمی ژرفا
🌀 گردهمایی بزرگ تاریخ علم 🔰 ارائه و گفت‌و‌گو 💠 از انقلاب علمی تا علم مدرن 👤 دکتر شانت باغرام • عضو هیئت علمی دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف 💠از انقلاب علمی تا ورود علم جدید به ایران 👤 دکتر امیرمحمد گمینی • عضو هیئت علمی پژوهشکده تاریخ علم دانشگاه تهران…
👤 معرفی مهمانان

🧩 دکتر شانت باغرام کیهان­‌شناس و عضو هیئت علمی دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف است. دکتر باغرام سه دورۀ کارشناسی، کارشناسی‌ارشد و دکتری را بین سال‌های ۱۳۸۰ الی ۱۳۹۰ در دانشگاه صنعتی شریف گذرانده است. وی محقق پسا­دکتری در دانشگاه واترلو، موسسه فیزیک نظری پریمیتر در کانادا و همچنین پژوهشکده نجوم پژوهشگاه دانش های بنیادی بوده است.
🏅 دکتر باغرام برندۀ جایزه ابوریحان بیرونی فرهنگستانِ علوم ایران و جایزۀ مرکز فیزیک نظری عبدالسلام در تریسته ایتالیا شده است. از سال ۱۳۹۳ در دانشگاه صنعتی شریف مشغول به آموزش و پژوهش است.
🔭 زمینه پژوهشی دکتر باغرام کیهان شناسی و مطالعه ساختارهای بزرگ مقیاس کیهانی برای فهم ماده تاریک و انرژی تاریک است.

🆔@Zharfa90
انجمن علمی ژرفا
🌀 گردهمایی بزرگ تاریخ علم 🔰 ارائه و گفت‌و‌گو 💠 از انقلاب علمی تا علم مدرن 👤 دکتر شانت باغرام • عضو هیئت علمی دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف 💠از انقلاب علمی تا ورود علم جدید به ایران 👤 دکتر امیرمحمد گمینی • عضو هیئت علمی پژوهشکده تاریخ علم دانشگاه تهران…
👤 معرفی مهمانان

🌀 دکتر امیرمحمد گمینی، عضو هیئت‌علمی پژوهشکده‌ی تاریخ علم دانشگاه تهران. فارغ‌التحصیل رشته‌ی تاریخ و فلسفه‌ی علم از مؤسسه‌ی پژوهشی حکمت و فلسفه‌ی ایران است.
📚 از او آثاری چون کتاب «دایره‌های مینایی: پژوهشی در تاریخ کیهان‌شناسی در تمدن اسلامی» و کتاب «مواجهه با داروین» منتشر شده است. فعالیت پژوهشی او در زمینه‌ی تاریخ نجوم در ایران و جوامع اسلامی است.
📝 همچنین پژوهش‌هایی در زمینه‌ی تاریخ ورود علوم جدید، از جمله درباره‌‌ی نظریه‌ی تکامل و نجوم کپرنیکی، به ایران در مجلات پژوهشی داخلی و بین‌المللی منتشر کرده است.

🆔@Zharfa90
انجمن علمی ژرفا
🌀 گردهمایی بزرگ تاریخ علم 🔰 ارائه و گفت‌و‌گو 💠 از انقلاب علمی تا علم مدرن 👤 دکتر شانت باغرام • عضو هیئت علمی دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف 💠از انقلاب علمی تا ورود علم جدید به ایران 👤 دکتر امیرمحمد گمینی • عضو هیئت علمی پژوهشکده تاریخ علم دانشگاه تهران…
🔰 نکات تکمیلی در مورد گردهمایی

🔹شرکت عموم مردم در این برنامه ممکن و آزاد است.

🔸برای ورود به دانشگاه لازم است تا فرم ثبت نام را تکمیل کنید و کد ملی خود را نیز در فرم وارد کنید.

🔹چنانچه فرم را به درستی تکمیل کردید و ثبت کرده‌اید، ثبت نام شما تمام شده‌است و می‌توانید در برنامه شرکت کنید.(منتظر اطلاعیه بعدی نباشید)

جهت هر گونه سوال با آیدی @SalamZharfa در ارتباط باشید.

🆔@Zharfa90
🔰بخش گفت‌وگو و پرسش و پاسخ در حال برگزاری است.

🆔 @Zharfa90
🔰 پارادوکس دوقلوها

🔹 یکی از مشهورترین پارادوکس‌های نسبیت درباره دوقلوهایی است که یکی‌شان روی زمین می‌ماند و دیگری با سرعتی نسبیتی به سفری فضایی می‌رود و بعد به خانه برمی‌گردد. پارادوکس به تجربه متفاوت این دو از زمان بر می‌گردد.

🔸 به لطف پدیده اتساع زمان، آن یکی که به سفر فضایی رفته به اندازه آن که در خانه مانده عمر نمی‌کند؛ نتیجه‌ای که در مقیاس کوچک با ساعت اتمیِ درون فضاپیما تأیید شده است. پارادوکس وقتی پدید می‌آید که می‌پرسیم چطور جهان یک دست باقی می‌ماند؛ قطعا هر یک از این دوقلوها باید ببیند که عمر همزادش با اتساع زمان کند شده است، بنابراین چگونه تفاوت سنی پدید می‌آید؟

🔹 در سال ۱۹۱۳ فیزیکدان آلمانی مکس فن لاوه (Max von Laue) این نکته را متذکر شد که اینجا شباهت گمراه کننده است؛ تجربه‌های دوقلوها از این رو متفاوت است که یکی شتاب می‌گیرد و باز شتابش را کم می‌کند و بنابراین در طول سفر در یک چارچوب مرجع لخت باقی نمی‌ماند. بعدا اینشتین و مکس بُرن تفاوت‌های تجربه‌های ناشی از «اتساع زمان گرانشی» (gravitational time dilation) در حین شتاب گرفتن و کم شدن شتاب را تشریح کردند .

📌 تصویری از کتاب ضمیمه شده‌است.


📚 فیزیک در چند دقیقه
👤 نویسنده: جایلز اسپارو
👤مترجمین: مائده گلچین عارفی و فاطمه اربابی‌فر
🖨 نشر شهر

🔻صفحه ۳۸۲

#بریده_کتاب
#پیشنهادی_برای_خواندن

🆔 @Zharfa90
🔰بهانه‌ای برای خواندن کتاب

🔹 ۳۵امین نمایشگاه بین المللی کتاب از تاریخ ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت ‌ماه در مصلی تهران برگزار می‌شود.

🔸ثبت نام بن تخفیف کتاب هم برای دانشجویان و اعضای هیأت علمی شروع شده‌است و تا ۱۹ اردیبهشت مهلت دارد.

🔗برای طی فرایند دریافت بن تخفیف به این لینک وارد شوید.

🔻مبلغ بن برای دانشجویان ۷۰۰ هزار تومان است که ۲۸۰ هزار تومان توسط وزارت ارشاد پرداخت می‌شود. بن تخفیف هنگام فقط خرید مجازی برای شما اعمال می‌شود.

🆔@Zharfa90
🔰 فاینمن مدتی در دانشگاه ریو در برزیل به صورت حق التدریس مشغول به کار می‌شود و خاطرات جالبی را از این تجربه در کتاب خود نقل می‌کند.

1⃣ قسمت اول

🔹... در آخر سال تحصیلی دانشجویان (دانشگاه برزیل) از من خواستند تا در مورد تجربه‌ام از تدریس در برزیل سخنرانی کنم. در این سخنرانی نه تنها دانشجویان بلکه اساتید دانشگاه و مقامات دولتی هم حضور داشتند. بنابراین از آنها قول گرفتم که هر چه دلم می‌خواهد بگویم، آنها گفتند: «مطمئناً، البته. اینجا کشور آزادی است.»
بدین ترتیب، در حالی‌که کتاب درسی فیزیک پایه سال اول را در دست داشتم، وارد شدم. آنها براین تصور بودند که کتاب، کتاب بی نقصی است چراکه حروف چاپی مختلفی داشت: سیاه پررنگ برای مطالب مهمی باید به خاطر سپرده می‌شد، خاکستری برای مطالب کم اهمیت تر و از این قبيل.

🔸درست همان موقع شخصی گفت: «شما که نمی‌خواهید از این کتاب انتقاد کنید؟ مؤلف این کتاب اینجاست و همه هم فکر می‌کنند که این کتاب درسی خوبی است.»

- «شما قول دادید که من هر چه دلم بخواهد می‌توانم بگویم.»
سالن سخنرانی پر بود. سخنانم را با این توضیح شروع کردم که علم، فهم رفتار طبیعت است.
سپس پرسیدم: «چه دلیل منطقی و درستی برای تدريس علوم وجود دارد؟ البته هیچ کشوری نمی‌تواند خودش را متمدن بخواند مگر اینکه...

🔹همه آنجا نشسته بودند و سرهایشان را تکان می دادند، زیرا می‌دانستم این همان چیزی است که به آن معتقدند سپس گفتم: «البته کار عبث و بیهوده ای خواهد بود که مطابق با کشور دیگری عمل کنیم. ما باید علوم را به دلایل محسوس و منطقی تدریس کنیم نه فقط به این خاطر که سایر کشورها این کار را می‌کنند.»

🔸 سپس در مورد سودمندی علم و کمک آن به پیشرفت موقعیت انسان و... صحبت کردم. در واقع آنها را کمی دست انداخته بودم در ادامه گفتم: هدف اصلی من از صحبتم این است که به شما نشان دهم که اصلاً علمی در برزیل تدریس نمی‌شود.

📚 ماجراجویی‌های فیزیک‌دان قرن بیستم؛ ریچارد فاینمن
🏛 نشر علم
👤مترجمین: توراندخت تمدن(مالکی)، اردوان مالکی تهرانی

🔻صفحات ۲۷۸ و ۲۷۹

#بریده_کتاب
#پیشنهادی_برای_خواندن

🆔 @Zharfa90
انجمن علمی ژرفا
🔰 فاینمن مدتی در دانشگاه ریو در برزیل به صورت حق التدریس مشغول به کار می‌شود و خاطرات جالبی را از این تجربه در کتاب خود نقل می‌کند. 1⃣ قسمت اول 🔹... در آخر سال تحصیلی دانشجویان (دانشگاه برزیل) از من خواستند تا در مورد تجربه‌ام از تدریس در برزیل سخنرانی کنم.…
2⃣ قسمت دوم

🔹 ... «مطلب دیگری را هم کشف کرده‌ام. می‌توانم با تورق کتاب و به طور تصادفی این مطلب را به شما نشان دهم که چرا (این)کتاب علمی نیست، بلکه تنها یک کتاب حفظ کردنی است. بنابراین آن‌قدر شجاع هستم که کتاب را در مقابل حضار ورق بزنم به طور اتفاقی انگشتم را جایی بگذارم و آن را بخوانم و ادعایم را ثابت کنم.»

🔸 و این کار را کردم، انگشتم را جایی گذاشتم و شروع به خواندن کردم: «تابناکی. تابناکی تشعشع نور است، زمانی که کریستالی خرد می‌شود....». گفتم: « آیا این یک عبارت علمی است؟ خیر! فقط معنی یک لغت را با استفاده از یک سری واژه بیان کرده است، هیچ چیز در مورد طبیعت گفته نشده است ؛که کدام کریستال‌ها به هنگام خرد شدن تولید نور می‌کنند و یا چرا نور تولید می‌کنند.

🔹 آیا تا به حال دانشجویی را دیده‌اید که به خانه‌اش برود و آن را آزمایش کند. اصلاً دانشجو قادر به انجام این آزمایش نیست. ولی اگر به جای آن می‌نوشتید یک حبه قند بردارید و در تاریکی آن را با انبردست خرد کنید، نوری آبی رنگ مشاهده خواهید کرد. بعضی از کریستال‌های دیگر هم چنین خاصیتی دارند، دلیل این پدیده روشن نیست ولی آن را تابناکی می‌نامند. در این صورت شخص به خانه می رود و آن را آزمایش می‌کند. این‌گونه است که آزمایش در طبیعت صورت می‌گیرد.»

📚 ماجراجویی‌های فیزیک‌دان قرن بیستم؛ ریچارد فاینمن
🏛 نشر علم
👤مترجمین: توراندخت تمدن(مالکی)، اردوان مالکی تهرانی

🔻صفحه ۲۸۱ و ۲۸۲

#بریده_کتاب
#پیشنهادی_برای_خواندن

🆔 @Zharfa90
2024/05/09 23:35:28
Back to Top
HTML Embed Code: